Na een jaar vol drukte besloot ik recentelijk om even een weekje helemaal alleen op vakantie te gaan. Zo kon ik weer helemaal opladen en al mijn gedachten op een rijtje zetten. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten wanneer je alleen op vakantie gaat als introvert. Hieronder deel ik een aantal tips.

Zoek een bestemming die bij je past

Net zoals je een werkomgeving kiest die bij je past, geldt dat ook voor jouw vakantie. Ben je toe aan een week rust, kies dan niet een drukbezocht vakantieoord uit vol lawaai om je heen. Zo koos ik zelf voor een resort in de bergen, zodat ik zowel actief kon zijn als de ontspanning op kon zoeken. Het voordeel van alleen op reis zijn, is dat je elke dag zelf kunt bepalen waar je de focus legt. Ben je toe aan actie of rust? Sociaal zijn of alleen zijn? Jij bepaalt, zolang je op een plek bent waar daar ook de ruimte voor is.

Houd je energie op peil

Reizen naar een nieuwe plek en het opdoen van nieuwe indrukken en nieuwe contacten kunnen je als introvert veel energie kosten. Zorg dat je dus ook voldoende tijd neemt op je energie weer op te laden. Na mijn eerste reisdag besloot ik dus om het de tweede dag lekker rustig aan te doen en de wellness van het hotel te bezoeken. Daardoor had ik op de derde dag voldoende energie voor een lekkere bergwandeling.

Ga mee op excursie

Vind je het lastig om een praatje te maken? Ga dan mee op excursie, wat de drempel ietsje lager legt. Vaak kom je daar andere soloreizigers tegen of mensen die al langer in hetzelfde gebied zijn. Zo kreeg ik van een ouder Frans stel tijdens mijn bergwandeling hele nuttige tips voor het bezoeken van plaatsen in de omgeving. Het maakte bovendien dat ik daarna tijdens het avondeten wat vertrouwde gezichten tegenkwam, waardoor je je veel sneller thuisvoelt.

Sta achter je keuze

Als je besluit om alleen op reis te gaan, zullen sommige mensen je vreemd aankijken. Is dat wel gezellig? En is dat niet heel ongemakkelijk? Vaak zijn dat mensen die niet helemaal op de hoogte zijn van wat je als introvert nodig hebt. Tijd voor jezelf en tijd om je gedachten te ordenen zijn namelijk basisbehoeften. Voel je dus niet schuldig voor het feit dat je alleen op pad gaat, maar gun jezelf die ruimte. Je zult merken dat, als je er zelf helemaal achter staat, anderen het ook sneller zullen accepteren. 'Anderen denken er wel eens over, maar jij doet het gewoon', was een van de reacties die ik achteraf kreeg.

Wil je weten hoe jij als introvert volledig tot je recht komt? In mijn traject De Kracht van de Introvert leer je er alles over. Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.