Er zijn nogal wat vooroordelen over introversie en leiderschap. Zo laat een Amerikaans onderzoek van een paar jaar geleden zien dat 65 procent van de (Amerikaanse) topmanagers introversie ziet als een belemmering voor leiderschap. Slechts zes procent gaf aan introverte leiders beter te vinden dan extraverte, terwijl 47 procent geloofde dat extraverten betere leiders zijn. Dat, terwijl zo’n 40 procent van alle topmanagers introvert is.

Dit voorbeeld laat pijnlijk duidelijk zien dat de heersende norm in leiderschapsland toch vooral een extraverte is. Extraversie wordt door veel mensen beschouwd als een voorspeller voor goed leiderschap. In de resultaten van die bewuste leiders is dat echter niet per se terug te zien.

Hoe komt het eigenlijk dat we als maatschappij toch vooral naar de extravert blijven kijken als leiderschapsmateriaal? Het antwoord op die vraag ligt deels besloten in onze cultuur. Het zegt veel over hoe onze samenleving naar leiderschap kijkt, maar daarentegen veel minder over hoe goed iemand daadwerkelijk functioneert als leider.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het verschil tussen West-Europa en Azië. Hier in Europa is het vrij gebruikelijk dat je als leider op de voorgrond treedt en duidelijk aanwezig bent. West-Europa is samen met Amerika en Oceanië dan ook het meest extraverte deel van de wereld. Azië is echter, net als grote delen van Afrika, een stuk introverter. Het is daar veel minder gebruikelijk dat een leider alle ruimte inneemt. De Aziatische cultuur gaat veel meer over samenwerken en collectiviteit. Deze staat haaks op de meer individuele samenleving van West-Europa en Amerika.

Bedrijfscultuur

Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen de diverse bedrijfsculturen. Zo staan sectoren als de zorg en het onderwijs erom bekend wat meer open te staan voor de introverte manier van handelen, terwijl sales en consultancy juist een wat extravertere norm hanteren. 

Als introverte leider is het van groot belang om je te realiseren welke invloed de (bedrijfs)cultuur heeft op jouw handelen. Staat de organisatie toe dat je het op jouw manier doet, of wordt er van je verwacht dat je je extraverter gedraagt? En past dat eigenlijk wel bij je? Stuk voor stuk zaken om bij stil te staan in je huidige rol en in een eventuele zoektocht naar een nieuwe rol. Dit bespreekbaar maken is ook zeker iets wat kan helpen om jouw werkplezier te vergroten. Een paar tips om hier beter mee om te gaan:

  • Authenticiteit is een belangrijke voorwaarde voor krachtig leiderschap. In een meer introverte cultuur zal een introverte leider authentieker overkomen dan in een meer extraverte cultuur. Weet dus dat het beeld van een leider kan verschillen van cultuur tot cultuur.
  • Vraag jezelf af of je huidige werkomgeving bij je past of niet. Merk je dat deze je meer energie vraagt dan dat hij je geeft, dan is het zeker tijd om daar eens uitgebreider bij stil te staan. Ga het gesprek aan en geef duidelijk aan waar jouw behoefte ligt als introverte leider.
  • Neem het jezelf vooral niet kwalijk als je wat introverter bent. Dit zegt niets over jouw geschiktheid als leider, maar des te meer over jouw unieke kwaliteiten en jouw specifieke behoeften in je rol als leider.

Meer horen over dit onderwerp? Op donderdag 21 januari ga ik het gesprek aan met Jennifer Kahnweiler en Jill Chang over cultuurverschillen in relatie tot introversie en introvert leiderschap. Je kunt dit webinar gratis bijwonen door je hier in te schrijven. In mijn boek Introvert Leiderschap lees je nog veel meer over dit thema.

webinar