Netwerken wordt door veel introverten gezien als een 'moetje'. Praten over koetjes en kalfjes en grote groepen mensen maken het een uitdaging. Je kunt het echter een stuk leuker maken, als je leert om dit op je eigen manier te doen. Een paar tips om te netwerken als introvert.

Bereid je goed voor

Een introvert denkt graag na voordat hij spreekt en dat kan het lastig maken om spontaan antwoord te geven. Jezelf goed voorbereiden kan helpen om minder verrast te worden tijdens het netwerken. Bekijk van tevoren wie zich hebben aangemeld voor een bepaalde bijeenkomst en wie je graag zou willen spreken. Bedenk ook alvast een paar vragen om te stellen en denk na over wat jij hen graag zou willen vertellen. 

Ken je helemaal niemand en vind je het lastig om zomaar op iemand af te stappen? Vaak zijn er meer mensen die alleen naar een bijeenkomst komen, wat de drempel wat lager maakt om aan te sluiten. Of neem even de tijd om met een kop koffie in je hand de ruimte in je op te nemen. De rust die je daarmee uitstraalt, maakt jou benaderbaar voor anderen.

Ga voor kwaliteit

Het is een misvatting dat netwerken vooral gaat om zoveel mogelijk mensen spreken in zo weinig mogelijk tijd. Dat past ook helemaal niet bij de introverte voorkeur om diepgaande gesprekken te hebben. Ga daarom liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Vind een gesprekspartner waarmee je een goed gesprek kunt voeren en echt de diepte in kunt gaan. Juist dat zijn de gesprekken die een ander zal onthouden en die je wellicht in de toekomst iets op kunnen leveren.

Wees mild voor jezelf

Introverten hebben een sterke innerlijke criticus. Die komt het liefst tevoorschijn op momenten dat je iets doet waarvoor je uit je comfortzone stapt, zoals netwerken. Merk je dat je tijdens het netwerken geneigd bent om jezelf dingen te vertellen als 'wat een stomme opmerking' of 'jij hebt hier toch niks toe te voegen', realiseer je dan dat dat je juist zal belemmeren bij het netwerken. Accepteer het feit dat je het spannend vindt en gun jezelf de ruimte om er langzaam beter in te worden. Je bent vaak zelf de grootste belemmering bij het succesvol laten verlopen van een netwerkgesprek.

Cijfer jezelf niet weg

Introverten staan liever niet op de voorgrond en geven veel ruimte aan de ander. Dat kan ervoor zorgen dat ze zelf uiteindelijk te weinig ruimte krijgen en dus niet goed uit de verf komen. Dit geldt zeker ook tijdens netwerkgesprekken. Denk niet te snel dat de ander niet geïnteresseerd zal zijn in wat jij te vertellen hebt, maar probeer het uit. Alleen zo kom je erachter hoe de ander daadwerkelijk zal reageren. Vertel je met passie over wat jou bezighoudt, dan is dat vaak al genoeg om de ander geboeid te houden.

Zet online kanalen in

Netwerken gebeurt al lang niet meer alleen fysiek. Netwerken zoals LinkedIn bieden talloze extra mogelijkheden om met anderen in contact te komen en te netwerken. Omdat het als introvert vaak gemakkelijker is om iets op te schrijven dan te vertellen, kun je daar online handig gebruik van maken. Heb je eenmaal contact gelegd, dan is de drempel om elkaar een keer live te spreken vaak een stuk lager. Doe er dus vooral je voordeel mee.

Wil je leren hoe je omgaat met introverte uitdagingen zoals netwerken? In mijn training De Kracht van de Introvert leer je hier nog veel meer over.