Je mindset is van groot belang bij het al dan niet slagen van carrièrestappen. Zo kan een statische mindset ervoor zorgen dat je feedback naast je neerlegt, terwijl iemand met een groeimindset juist wel actief met die opmerkingen aan de slag zal gaan. Hoe zorg je nu dat je open staat voor groei? Een paar tips.

Een groeimindset gaat over het al dan niet geloven in de mogelijkheid om progressie te boeken binnen een bepaald thema (Visser, C.:  2018) Het kan gaan om je eigen vaardigheden, maar ook eigenschappen, capaciteiten of relaties met anderen. Mensen die open staan voor groei, durven sneller de uitdaging aan te gaan, staan meer open voor kritiek en hulp van anderen en houden bovendien langer vol, zelfs als het moeilijk wordt. 

Dit principe is bedacht door Stanford-professor Carol Dweck, die hier talloze boeken over heeft geschreven. Zij stelt dat iemand met een groeimindset gelooft dat je door inspanning beter kunt worden in dingen waarvoor je gemotiveerd bent. Mensen met een statische mindset geloven daarentegen dat je capaciteiten en eigenschappen grotendeels vastliggen en dat je er dus weinig invloed op hebt. 

Het mooie van dit principe is dat ook mindset zelf geen vast gegeven is. Heb je nu een meer statische mindset, dan kun je bepaalde stappen zetten om toe te werken naar een groeimindset. Een aantal suggesties voor hoe je dat kunt doen:

Noteer je gedachten

Merk je dat je de neiging hebt om vanuit een meer statische mindset te denken? Noteer om welke situatie het gaat en welke gedachten je daarbij hebt. Probeer vervolgens om die gedachten eens te benaderen vanuit een groeimindset. Hoe kijk je er dan tegenaan? En lukt het je de volgende keer om er op die manier naar te kijken?

Focus op het proces

Vaak zijn we sterk geneigd om ons te focussen op het uiteindelijke resultaat van onze inspanning. Maar wat als je je in plaats daarvan zou focussen op de weg daar naartoe? Let daarbij op je eigen doorzettingsvermogen en wat je leert van dat proces. Ook al behaal je je doel wellicht niet in één keer, waarschijnlijk heb je wel veel geleerd over jezelf en over hoe je het nog handiger aan kunt pakken. 

Durf fouten te maken

Groeien zonder fouten is eigenlijk onmogelijk. Durf dus fouten te maken en zie ze als een mogelijkheid om te leren. En durf die fouten ook te delen. Je zult zien dat je lang niet de enige bent die fouten maakt. Samen kun je er wellicht ook nog eens hartelijk om lachen (na verloop van tijd).

Vraag hulp

Ook hier geldt: twee weten vaak meer dan één. Durf toe te geven dat je niet alles weet en dat je hier en daar hulp kunt gebruiken van een ander. Dat is geen kwestie van opgeven of zwakte, maar juist een teken dat je wilt dat dingen zo goed mogelijk gebeuren. Zet je trots opzij en vraag hulp daar waar nodig. Naast een hoop tijd kan dat je ook een hoop frustratie schelen.

Blijf leren

Leren is dé manier om beter te worden in dingen. Dat kan zijn door iets praktisch te doen, maar ook door je te verdiepen in een bepaald onderwerp. Iemand met een groeimindset is eigenlijk nooit uitgeleerd, omdat hij of zij gelooft dat er altijd meer te leren valt. Geef jezelf de ruimte om nieuwe dingen te leren en maak ook gebruik van de kennis van anderen. 

Wil je werken aan een groeimindset? Dit is een thema dat in veel van mijn coachtrajecten voorbijkomt. Neem gerust contact met me op voor meer informatie.