Het werd begin dit jaar met veel bombarie aangekondigd door Psychologie Magazine: 2021 wordt het jaar van de introvert. Tijd om terug te kijken om te zien in hoeverre die voorspelling is uitgekomen. 

Psychologie magazine deed vorig jaar onderzoek onder 1349 lezers en volgers op sociale media. Daaruit kwam naar voren dat introverte mensen de lockdowns en coronamaatregelen vaker als positief ervaren dan meer extraverte mensen. Maar liefst 60 procent van de introverten voelde zich door het wegvallen van sociale activiteiten rustiger, meer ontspannen en minder overprikkeld. Ruim driekwart van de introverten kan prima omgaan met de lockdown en de anderhalvemetersamenleving en slechts dertien procent miste borrels, etentjes en feestjes (zie Psychologie Magazine van december 2020)

Diverse mensen die ik afgelopen jaar gecoacht heb, gaven dit ook aan. Met name in de periode dat alles weer terug ging naar 'normaal', misten ze wel eens de rust van de periode ervoor. Ze merkten dat hun agenda ongewild toch weer voller liep dan ze eigenlijk wilden, waardoor ze te weinig aan zichzelf toe kwamen. Maar toch is dit maar de helft van het verhaal, als je het mij vraagt.

Want ja, het is zeker zo dat introverten af en toe tijd voor zichzelf nodig hebben. En ja, ze vinden borrels, etentjes en feestjes niet altijd even gemakkelijk. Maar in de kern hebben ook introverten behoefte aan sociaal contact, zij het een stuk gedoseerder dan extraverten. Duren maatregelen te lang, dan kunnen ook introverten zich daar minder prettig bij voelen, simpelweg omdat ze te weinig sociaal contact hebben. Of omdat ze zich beperkt voelen in de opties voor hun tijd alleen.

Introverte voorbeelden

Het is wat mij betreft dus wat te kort door de bocht om te zeggen dat 2021 het jaar van de introvert was vanwege corona. Maar er zijn wel degelijk andere dingen die maken dat er meer aandacht was voor introversie het afgelopen jaar. Zo kwamen BN'ers als Iris HondSanne Samina HanssenNazmiye Oral en Evgeniy Levchenko er openlijk voor uit dat zij introvert zijn.

Verder merkte ik ook dat er in de media veel aandacht was voor het thema. Onder andere Elsevier en NRC besteedden er artikelen aan (en het FD en Haper's Bazaar zijn daar as we speak mee bezig), die vervolgens ook veel reacties opriepen. Mijn boek Introvert Leiderschap was binnen no-time aan een tweede druk toe en ik kreeg dit jaar talloze verzoeken van bedrijven om daar meer over te komen vertellen. Zowel introverten als ambiverten en extraverten volgden vervolgens de workshops die zij organiseerden, waardoor er meer onderling begrip ontstond. Het lijkt erop dat de tijd langzaam rijp wordt om ook persoonlijkheid toe te voegen aan de discussie over diversiteit.

Er zijn echter zeker nog wel wat stappen te zetten. Bij de introvert, om zijn introverte kwaliteiten nog beter te gaan (h)erkennen en daarnaast bij de omgeving, om daar de ruimte aan te geven. Wat mij betreft houden we het dus niet bij een jaar voor de introvert, maar gaan we nog een tijdje door met meer aandacht vragen voor introversie. Mijn werk zit er namelijk pas op, wanneer de kracht van de introvert volledig tot uiting kan komen. Ik kijk er naar uit om daar ook komend jaar weer volop mee aan de slag te gaan.

Hoe kijk jij naar het afgelopen jaar als introvert? Ik ben benieuwd naar jouw reactie. Laat het me weten via een reactie op social media of stuur me een berichtje via info@quietquality.org