Het is een vraag die ik regelmatig krijg: hoe vind ik als introvert werk dat echt bij mij past? Een paar tips voor jou als introvert.

Sales, consultancy of juist het ondernemerschap: het zijn takken van sport die veel introverten al snel afschrijven omdat ze denken dat het nooit bij ze zal passen. Maar niets is minder waar. Als introvert heb je namelijk nog veel meer eigenschappen die bepalen of je je al dan niet thuis zult voelen op een bepaalde plek. En het is dus erg belangrijk om een goed totaalbeeld te krijgen van wie jij bent en wat er bij je past.

Als coach begin ik mijn trajecten dan ook altijd met een inventarisatie van jou als persoon. Wie ben je, wat wil je en waar ben je goed in? En zie je jouw kwaliteiten wel goed genoeg? Het kan namelijk erg lastig zijn om te zien waar je goed in bent, als het iets is dat vanzelfsprekend voelt. Maar zo vanzelfsprekend is dat voor anderen vaak helemaal niet.

Alhoewel het dus echt per persoon verschilt waar je je op je gemak zult voelen, zijn er wel een aantal algemene zaken die maken dat je je als introvert op je plek voelt. Een aantal zaken om op te letten:

Kleinschalig en persoonlijk

Introverten geven de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven grote vergaderingen. Op die manier kunnen ze namelijk een diepere connectie maken en worden ze niet overprikkeld door een grote groep mensen. In het zoeken naar een geschikte werkomgeving is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Kleinschalige bedrijven waar ruimte is voor veel persoonlijk contact passen in die zin het beste. Werk je in een wat groter bedrijf? Dan kan het helpen om wat vaker thuis te werken, zodat je op die manier wat meer rust ervaart tijdens je werkdag. Let er daarbij uiteraard wel op dat je dag dan niet alsnog wordt volgepland met online meetings.

Mensgericht

Introverten zijn doorgaans erg mensgericht: ze geven anderen graag de ruimte en zoeken naar diepere connecties. Die kwaliteit komt erg goed van pas in omgevingen die ook wat meer mensgericht zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zorg of het onderwijs. Op die plekken zul je ook merken dat er als introvert ook wat meer ruimte is voor jou. De mens staat daar immers centraal. Er zijn ook introverten die het juist om deze reden heel goed doen binnen sales. Zij maken immers een diepere connectie, wat ervoor kan zorgen dat iemand langer klant blijft.

Innovatief

Uit onderzoek blijkt dat introverte leiders het beste op hun plek zijn bij bedrijven waar innovatie van belang is. Een introverte leider geeft van nature namelijk wat meer ruimte aan het team om te komen met nieuwe ideeën. Die ideeën zal hij of zij vervolgens ook verder willen brengen. Dit, in tegenstelling tot de extraverte leider, die zich soms aangevallen kan voelen door teamleden die nieuwe ideeën inbrengen.

Zelfstandig

Introverten houden ervan om veel zelfstandigheid te hebben in wat ze doen. Dat geeft hen de ruimte die ze nodig hebben om hun creativiteit aan te wenden en zorgt bovendien voor minder prikkeling. Werkomgevingen waar teal werken of zelfsturende teams de norm zijn, passen dan ook erg goed bij die voorkeur. Denk bijvoorbeeld aan de IT-sector, waar al veel gewerkt wordt zonder echte teamchefs. Een introvert kan zich op zo'n plek erg fijn voelen. Een andere manier om veel zelfstandigheid te hebben, is door wat vaker thuis te werken. Op die manier heb je meer controle over je werkdag.

Analytisch

Introverten zijn vaak analytisch sterk. Hun natuurlijke voorkeur om dingen vanuit meerdere perspectieven te bekijken en om even een stap terug te zetten om het geheel te overzien, maakt dat ze erg goed zijn in het doen van het zogeheten 'deep work'. Denk aan dingen uitzoeken, onderzoeken en in kaart brengen. Bijkomend voordeel is dat dat soort werk vaak grotendeels zelfstandig gedaan kan worden, wat een andere introverte voorkeur is. Plekken waar dit talent goed tot zijn recht komt vind je bijvoorbeeld binnen de wetenschap, R&D-afdelingen, maar ook meer strategische afdelingen.

Introvertere culturen

Uiteindelijk is de cultuur van een bedrijf ook zeer bepalend in het je al dan niet op je plek voelen. Zoals hierboven beschreven zijn de zorg, IT en het onderwijs culturen waar introverten doorgaans zeer goed tot hun recht komen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de cultuursector of goede doelen. Het verschilt daarnaast ook uit welk land een bedrijf komt. Zo zijn Aziatische, Afrikaanse en ook Oost-Europese landen in de regel introverter dan West-Europese en Amerikaanse. Ook dat is dus iets waar je op kunt letten bij je zoektocht naar een geschikte werkomgeving.

Wil je meer weten over waar jij als introvert het beste tot je recht komt? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.