Ben je het nieuwe jaar gestart met het voornemen om nu echt te gaan voor die droombaan? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Een paar tips om je op weg te helpen.

Ken jezelf

Het vinden van je droombaan begint bij weten wat je wilt en kunt. Zet eens op een rijtje welke dingen je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en welke mogelijke banen jij zou kunnen doen. Vraag ook eens aan je omgeving hoe zij dat zien. Herken je bepaalde patronen? Of zie je nieuwe mogelijkheden? Door goed te weten wie je bent en wat je te bieden hebt, is de eerste hobbel al genomen.

Stop met die excuses

Toegegeven: verandering is hartstikke eng. Niet voor niets gaan in je lichaam dan ook alle alarmbellen af zodra je iets nieuws probeert. Dat is bedoeld om je te beschermen, maar het kan je ook tegenhouden. Ga bij jezelf eens na welke belemmerende overtuigingen jou mogelijk tegenhouden. Is het nu niet het goede moment? Vind je jezelf te jong of te oud om nu die switch te maken? Of heb je liever 'veiligheid'? 

Oriënteer je

Heb je een globaal idee van welke richting jij uit wilt? Zorg dan dat je je goed informeert over de mogelijkheden. Zoek online op vacatures met trefwoorden die bij jou passen, maar spreek ook zeker met anderen over jouw wensen. Wie weet zijn zij wel de ontbrekende schakel op weg naar jouw ideale baan. Daar kunnen ze je alleen maar bij helpen als ze ook daadwerkelijk weten dat je op zoek bent.

Kom in actie

Het is erg verleidelijk om eindeloos te blijven zoeken naar die perfecte vacature, maar feit is dat perfectie niet bestaat. Is een vacature niet volledig wat je zoekt, realiseer je dan dat het vaak best mogelijk is om er wat aan te veranderen. Beter nog is het om zelf actief een bedrijf te benaderen waar je graag zou werken, om zo samen mogelijke kansen te creëren. Staar je niet blind op kleine onvolkomenheden, maar kom in actie. Alleen op die manier scheid je het kaf van het koren.

Verkoop jezelf

Wellicht wel het lastigste voor introverten: jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek. Je hebt misschien het gevoel dat je niet expressief genoeg bent of dat er andere dingen van je verwacht worden dan jij kunt bieden. Realiseer je dat jij juist als introvert unieke eigenschappen bezit die heel waardevol zijn voor een bedrijf. Accentueer die en forceer niets. Dan laat je tijdens het gesprek de krachtigste versie van jezelf zien.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden of verkrijgen van jouw droombaan? Het zijn thema's waar ik al talloze mensen bij geholpen heb. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie over de mogelijkheden.