Er bestaan nogal wat misverstanden over introversie. Dat alle introverten verlegen zouden zijn bijvoorbeeld of dat ze allemaal bang zijn om op een podium te staan. Dit komt doordat extraverten vanuit hun eigen perspectief naar de introvert kijken en hem of haar daardoor op een verkeerde manier beoordelen. Je kunt die misverstanden echter goed verhelpen door uit te leggen hoe het wel zit. De vijf grootste misverstanden op een rijtje.
1 Introverten zijn verlegen
Introversie is (grotendeels) aangeboren, terwijl verlegenheid te maken heeft met nare ervaringen uit het verleden die maken dat je je onprettig voelt als je opnieuw in een soortgelijke situatie terechtkomt. Verlegenheid is dan ook goed te verhelpen, terwijl introversie echt onderdeel is van wie je bent als persoon. Natuurlijk zijn er verlegen introverten, maar er zijn minstens zoveel introverten die dat niet zijn. En daarnaast zijn er ook verlegen extraverten. Misschien is dat nog wel veel lastiger, aangezien extraverten actief op zoek gaan naar het contact met anderen. Verlegenheid kan je dan echt in de weg zitten.
2 Introverten zijn niet sociaal
In het kort gaat introversie over energie halen uit jezelf. Dit, in tegenstelling tot extraversie, waarbij de energie komt uit het contact met anderen. Door sommigen is dat verschil aanleiding geweest om introverten weg te zetten als niet sociaal. Dat is echter veel te kort door de bocht, aangezien ieder mens in de basis behoefte heeft aan persoonlijk contact. Bij een introvert ziet die behoefte er simpelweg wat anders uit. Waar de extravert houdt van bijeenkomsten met veel mensen en snelle contacten, geeft een introvert er de voorkeur aan om in een klein gezelschap wat meer de diepte in te gaan. Je zou het een verschil tussen kwantiteit en kwaliteit kunnen noemen.
3 Introverten zijn arrogant
Grote sociale bijeenkomsten kunnen lastig zijn voor introverten. Ze zorgen voor veel prikkels, het is lastig om even één op één met iemand te praten en de gesprekken zijn doorgaans niet zo diepgravend. Dat zorgt er soms voor dat je geen contact maakt met anderen of dat je je niet mengt in een discussie. Dat gedrag kan vervolgens opgevat worden als arrogantie: je toont immers geen interesse in de ander. Om dit misverstand te voorkomen, is het goed om open te zijn over het feit dat je je wat minder op je gemak voelt op zo'n bijeenkomst. Voor je eigen energie is het soms ook beter om ze af en toe over te slaan. Zorg ook dan dat je daar duidelijk over communiceert, zodat dit niet wordt opgevat als desinteresse.
4 Introverten zijn stil
Bij introverten gaat het denkproces vooraf aan het besluit om te gaan spreken. Bij extraverten verlopen deze twee processen gelijktijdig. Om die reden worden introverten nogal eens overstemd door extraverten, die simpelweg eerder hun mond open trekken. Merk je dat je te weinig ruimte krijgt om jouw inbreng te geven? Vraag dan om wat tijd en ruimte zodat ook jij je zegje kunt doen. Gaat het over een onderwerp waar jij veel mee hebt, dan zul je zien dat je ook nog eens flink wat te vertellen hebt, zodra je daarvoor de ruimte krijgt.
5 Introverten willen geen aandacht
In de kern wil ieder mens gezien worden, of je nu introvert of extravert bent. Het is vooral het spontane aspect dat het lastig maakt om ineens alle aandacht te krijgen: de vraag of nu direct antwoord te geven op een vraag of het verzoek om even een praatje te houden. Is er wel tijd om voor te bereiden, dan zijn introverten vaak juist hele goede en inhoudelijke sprekers. Plankenkoorts is dan ook niet voorbehouden aan introverten. Dit heeft vooral te maken met onze eigen innerlijke criticus die ons vertelt dat we iets niet zouden kunnen of durven. Hoewel die bij introverten soms wat meer ruimte kan krijgen, blijven extraverten hem ook zeker niet bespaard.
Wil je meer weten over misverstanden over introversie en hoe je om kunt gaan met jouw uitdagingen als introvert? In mijn training De Kracht van de Introvert vertel ik je er alles over.