Veel van de mensen die ik coach melden zich bij mij omdat ze worstelen met hun introversie. Ze zouden graag wat extraverter zijn of zich beter willen aanpassen in het dagelijks leven. De oplossing ligt echter vaak in een stukje zelfacceptatie. Door je introverte kant te accepteren, kom je namelijk veel beter tot je recht.

In een wereld waar extraversie de norm lijkt, is het niet altijd eenvoudig om je als introvert staande te houden. Je krijgt al snel het idee dat er iets anders van je wordt verwacht en dat je je aan moet passen. 'Waarom zeg je zo weinig?' en 'Je mag je wel wat meer laten zien' zijn dingen die je waarschijnlijk al vaak te horen hebt gekregen. 

Dat soort opmerkingen maken dat je je af gaat vragen of je wellicht iets verkeerd doet en hoe je hier verandering in zou kunnen brengen. Je spiegelt je aan die onbewuste extraverte norm, waarmee je voorbijgaat aan jouw unieke kwaliteiten als introvert. Uiteindelijk zorgt dat dat je alleen maar verder van huis raakt.

In plaats van te leren je aan te passen en je extraverter te gedragen, is mijn ervaring dat je beter jouw introverte kant voor je kunt laten werken. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst weten waar precies jouw kracht ligt en hoe je die beter tot uiting kunt laten komen. Vaak zijn het dingen waar je je niet helemaal bewust van was. Of die voor jou zo vanzelfsprekend zijn dat je er niet eens bij nadacht.

Anders kijken

Vervolgens is het zaak om uit te zoeken wat jou tegenhoudt in het laten zien van jouw kwaliteiten. Ben je bijvoorbeeld sterk perfectionistisch? Heb je de neiging om constant anderen voorrang te geven boven jezelf? Of houd je jezelf tegen omdat je niet voldoende in jezelf gelooft? Het zijn stuk voor stuk zaken waar je verder mee kunt komen door erover te praten. Op die manier ga je er anders naar kijken en kun je er ook anders mee omgaan.

Uiteindelijk zul je inzien dat je op eigen kracht het verste komt. Of, zoals een van mijn coachees het zo mooi verwoordde: ,,Karolien heeft mij geholpen met een stuk zelfacceptatie. Dat het prima is om dingen op een andere manier te doen en daarbij je eigen grenzen aan te geven. Ik kies er vaak voor om me aan te passen en mijn eigen belangen opzij te zetten. Hierdoor liep ik steeds weer vast in werksituaties. Karolien heeft me tijdens de sessies meer inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, zodat ik die kennis kan gebruiken bij het zoeken naar een geschikte baan. Sindsdien ligt mijn focus veel minder op het veranderen van mezelf en meer op het vinden van een werkomgeving die bij me past."

Wil je weten of coaching jou ook verder kan helpen? Neem gerust contact met me op.