Als coach zie ik regelmatig hoe mensen vastzitten in hun gedachten, moeite hebben om contact te maken met hun gevoelens en daardoor soms het gevoel hebben dat ze vastlopen. Het vermogen om te voelen is echter essentieel voor een gezond emotioneel welzijn. Dat is niet altijd even eenvoudig, vooral voor introverten die geneigd zijn om veel in hun hoofd te zitten. Een paar tips om jouw obstakels te overwinnen.

'Wat in je lijf vraagt jouw aandacht op dit moment? En wat vertelt je dat?' Ik sta op sokken op een ietwat koude vloer terwijl de trainer me dit vraagt. Afgelopen weekend nam ik deel aan de eerste twee dagen lichaamsgericht werken aan de hand van Pesso. Inmiddels weet ik dat het pijntje in m'n rug me veel meer te vertellen heeft dan ik aanvankelijk dacht.

Net zoals velen van jullie, heb ook ik af en toe moeite om volledig in contact te komen met mijn gevoelens. De eerste twee dagen van deze nieuwe training hebben mijn perspectief verbreed en me nog meer doen realiseren hoe essentieel het is om te durven voelen.

Er kunnen echter best wat dingen zijn die in de weg staan van dit voelen. Een paar voorbeelden van wat ik zoal tegenkom:

Angst voor afwijzing

Introverten hebben vaak een diep gevoel van eigenwaarde en hechten veel waarde aan wat anderen van hen denken. De angst om afgewezen te worden, kan je ervan weerhouden jouw ware gevoelens te uiten. Het is belangrijk om te onthouden dat je gevoelens er mogen zijn en dat ze jouw authenticiteit weerspiegelen. Om deze angst te overwinnen, is het nuttig om jezelf af te vragen: "Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik mijn gevoelens deel? En wat als het delen van mijn gevoelens leidt tot meer begrip en verbondenheid?"

Zelfkritiek

Veel introverten hebben de neiging om zichzelf streng te beoordelen. Ze zijn vaak perfectionisten en leggen de lat hoog voor zichzelf. Zelfkritiek kan het moeilijk maken om jezelf toe te staan om kwetsbaar te zijn en je gevoelens te ervaren. Probeer bewust te zijn van de innerlijke criticus en vervang negatieve gedachten door zelfcompassie. Bedenk dat het oké is om mens te zijn en dat het uiten van je gevoelens geen zwakte is, maar eerder een teken van moed.

Onzekerheid over emoties

Sommige introverten voelen zich onzeker over hoe ze hun emoties moeten uiten of begrijpen. Ze zijn misschien bang dat ze hun gevoelens niet goed kunnen verwoorden of dat anderen hun emoties niet zullen begrijpen. Het is belangrijk om te erkennen dat emoties complex zijn en dat het niet altijd nodig is om ze perfect te begrijpen of uit te drukken. Begin met kleine stappen, zoals het benoemen van eenvoudige emoties, en wees geduldig met jezelf terwijl je leert om je emotionele wereld te verkennen.

Jezelf verliezen in gedachten

Introverten hebben vaak een rijke innerlijke wereld en kunnen gemakkelijk verstrikt raken in gedachten. Dit kan het moeilijk maken om bewust contact te maken met je gevoelens in het huidige moment. Mindfulnessoefeningen en ademhalingstechnieken kunnen nuttige hulpmiddelen zijn om je te helpen terug te keren naar het hier en nu. Neem regelmatig de tijd om te pauzeren, je ademhaling te voelen en je bewust te worden van je emoties.

Het is niet altijd gemakkelijk om jezelf open te stellen voor je gevoelens, maar het is een cruciale stap op weg naar zelfontdekking en persoonlijke groei. Onthoud dat het oké is om kwetsbaar te zijn en dat het delen van je gevoelens je kracht toont, niet je zwakte. Durf jij te voelen?