Introverten vinden het doorgaans vrij lastig om ruimte in te nemen, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat kan ervoor zorgen dat ze keuzes maken die gebaseerd zijn op wat hun omgeving wil in plaats van op hun eigen voorkeuren. Pas je je echter te veel aan, dan kom je steeds verder af te staan van je eigen kern en kracht. Het is dus de kunst om voor jezelf te durven kiezen.

Ga eens bij jezelf na: hoe belangrijk vind jij het oordeel van je omgeving in de keuzes die je maakt? Grote kans dat dit, als je wat introverter bent, een flinke stempel drukt op jouw beslissingen. Je geeft nu eenmaal graag ruimte aan de ander en neemt zelf liever wat minder. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je op die manier ook te weinig ruimte aan jezelf kunt geven?

Bij veel van mijn klanten zie ik dit fenomeen. Ze zijn zo vrijgevig met ruimte, dat ze zelf te weinig hebben. Daardoor voelen ze zich niet gehoord of gezien. En ze zijn zo gewend om zich aan te passen aan de ander, dat ze uiteindelijk niet goed meer weten wat ze zelf willen. Niet zo gek dat ze dan vastlopen in bijvoorbeeld hun loopbaan of privéleven. Daarvoor is het namelijk van cruciaal belang dat je je eigen wensen en kracht goed in beeld hebt.

Denkfout

De denkfout die ik hier vaak zie, is dat als introverten meer ruimte zouden innemen, ze egoïstisch zouden zijn. Egoïstische mensen zijn vaak een allergie voor introverten en dus voelt het al snel alsof hun eigen gedrag die kant op gaat als ze zelf wat meer ruimte nemen. Er is echter nog een heel groot grijs gebied tussen bescheiden en egoïstisch. Stel je eens voor dat je zo'n vijf procent zou doen van wat een echte egoïst doet. Dan neem je wel meer ruimte, maar is er nog steeds voldoende over voor de ander. Dat maakt van jou niet direct een egoïst.

Als je dit gedrag niet gewend bent, kan dit in het begin erg onwennig aanvoelen. Je zult soms net iets te veel doen en soms net wat te weinig. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Het begint allemaal met voor jezelf durven kiezen en de ruimte nemen die je verdient. Daar doe je niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook jouw omgeving die zal zijn dat jij een stuk gelukkiger bent. 

Wil je leren hoe je meer ruimte creëert voor jezelf, zonder egoïstisch te zijn? Ik praat graag een keer verder met je. Neem contact op voor meer informatie.