introvert extravert ambivert

Het verschil tussen introvert, extravert en ambivert

Karolien Koolhof
Het verschil tussen introvert, extravert en ambivert

In mijn blogs schrijf ik veel over introversie en de eigenschappen daarvan. Maar wat is nu het verschil met extraversie en ambiversie? In deze blog zet ik het op een rijtje.

Introvert

Laten we eerst nog eens kijken naar de definitie van introvert. Op basis van mijn eigen onderzoek onder 400 introverten wereldwijd ben ik gekomen tot de volgende definitie:

'Een introvert is iemand die oplaadt door alleen te zijn. Dat wil niet zeggen dat hij niet bij andere mensen wil zijn. Een introvert geeft echter de voorkeur aan kleinere groepen mensen bij sociale gelegenheden. Hij heeft daarnaast meer tijd nodig om zijn gedachten te kunnen uiten en om dingen te analyseren dan een extravert.’

Deze voorkeur kun je linken aan hoe de hersenen van een introvert in elkaar zitten. Die zijn sneller overprikkeld, waardoor een introvert er de voorkeur aan geeft om regelmatig even alleen te zijn. Ook bekijkt een introvert dingen graag vanuit verschillende perspectieven, waardoor deze meer tijd nodig heeft om tot een standpunt te komen.

Extravert

Bij extraverten werkt het een tikkeltje anders. Zij hebben juist meer prikkels nodig om zich prettig te voelen. Dat maakt dat ze vaker en sneller de interactie aangaan met anderen. Zij vormen daarnaast hun gedachten tijdens het praten, waardoor ze sneller hun zegje doen. Waar introverten het vaak vreselijk vinden om onderbroken te worden, kan dat extraverten juist helpen in hun denkproces. 

Vertaal je dat naar een definitie, dan zie ik die als volgt:

'Een extravert is iemand die oplaadt door onder de mensen te zijn. Dat wil niet zeggen dat hij nooit alleen wil zijn. Maar een extravert geeft de voorkeur aan veel interactie met veel verschillende mensen bij sociale gelegenheden. Hij vormt zijn gedachten tijdens het spreken.'

Ambivert

Introvert en extravert zijn de uitersten van het spectrum. De meeste mensen zijn echter ambivert en zitten daarmee in het midden. Welke kant een ambivert laat zien, hangt af van de situatie. Het ene moment is deze het liefst omringd door vrienden, maar het andere liever alleen. En soms houdt deze zich op de vlakte, maar op andere momenten spreekt hij honderduit. 

Ambiverten kunnen goed schakelen tussen meer introvert en meer extravert gedrag. Daardoor zijn het de ideale mensen om introverten en extraverten bij elkaar te brengen, omdat zij beide kanten begrijpen. Mijn definitie van ambivert is als volgt:

'Een ambivert is iemand die soms oplaadt door alleen te zijn en soms door interactie. Hij wil soms een één op éen-gesprek, soms liever in een groep. Soms neemt hij even de tijd om na te denken, maar soms kan hij ook spontaan iets delen. Dit is allemaal situatie-afhankelijk.'

Niet zwart-wit

Uiteraard is persoonlijkheid niet zwart-wit. Extraversie is een schaalverdeling, waarbij je altijd voor een deel introvert bent en dus ook een deel extravert. De percentages vertellen je of je meer introvert, meer extravert of toch ambivert bent. 

Introversie is voor een groot deel aangeboren, vanwege de manier waarop de hersenen in elkaar zitten. Toch kun je gedurende je leven leren om ander gedrag te vertonen, bijvoorbeeld omdat de omgeving daar om vraagt. Uiteindelijk merk je in je energieniveau wat jouw meest natuurlijke gedrag is. Dat is een belangrijke indicator om je energie op peil te houden. 

Ben je benieuwd of jij een introvert, een extravert of een ambivert bent? Doe de test!

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht