Introverten hebben vaak te maken met het misverstand dat introversie gewoon een vorm van verlegenheid is. Het zijn echter twee hele verschillende dingen. Vandaag wil ik graag wat dieper ingaan op het onderscheid tussen verlegenheid en introversie, om te helpen begrijpen wat elk van deze eigenschappen werkelijk betekent.

Stel je voor dat je in een nieuwe situatie bent, bijvoorbeeld een feestje of een groepsbijeenkomst. Als je je daar ongemakkelijk, nerveus of zelfs bang voelt om met anderen te praten, dan ervaar je misschien verlegenheid. Verlegen mensen hebben vaak moeite met sociaal contact, vooral in onbekende situaties. Ze maken zich zorgen over wat anderen van hen denken en vermijden soms sociale situaties.

Verlegenheid kan ook variëren qua sterkte. Sommige verlegen mensen vinden het moeilijk om voor een groep te spreken, terwijl anderen zelfs problemen hebben in één-op-één gesprekken. Het verschilt dus echt van persoon tot persoon.

Introversie

Laten we dan eens kijken naar introversie. Introverte mensen halen hun energie vooral uit rustige momenten, alleen zijn, of kleine groepen. Ze voelen zich meer op hun gemak wanneer ze niet omringd zijn door veel mensen en lawaai. Ze denken vaak diep na voordat ze spreken en kunnen genieten van diepgaande gesprekken.

Introverten hebben echter niet per se problemen met sociale interacties. Ze hebben simpelweg meer tijd nodig om te herstellen na die interacties. Het gevoel is dus anders.

Het verschil

De verwarring tussen verlegenheid en introversie ontstaat omdat ze op het eerste gezicht op elkaar kunnen lijken. Beide hebben te maken met hoe we omgaan met andere mensen en sociale situaties. Mensen die verlegen zijn, kunnen soms ook situaties vermijden waarin ze zich ongemakkelijk voelen, wat lijkt op het gedrag van introverte mensen. Bovendien kunnen introverte mensen kieskeuriger zijn over met wie ze tijd doorbrengen, wat op het eerste gezicht ook op verlegenheid kan lijken.

Verlegenheid gaat vooral over angst en ongemak in sociale situaties, terwijl introversie gaat over hoe je energie haalt uit sociale interacties. Het is ook mogelijk dat iemand zowel introvert als verlegen is, maar het zijn twee verschillende eigenschappen.

Merk je dat je aanloopt tegen bepaalde uitdagingen die hier mee te maken hebben? Coaching kan je helpen om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken hoe je het beste tot je recht komt, of je nu introvert, verlegen, of iets daartussenin bent. Ik leer je graag kennen.