Een vraag in mijn online community inspireerde me deze week om te schrijven over het beginnen van een gesprek met iemand die je niet kent. Dit kan voor introverten lastig zijn, omdat het betekent dat je uit je eigen comfortzone stapt. Maar ook als introvert heb je behoefte aan sociaal contact. Een paar tips om het wat gemakkelijker te maken.

IJsbrekers

Voorbereiding is de sleutel tot succes, zeker voor introverten. Denk van tevoren na over ijsbrekers of vragen die je kunt gebruiken om het gesprek te beginnen. Vragen zoals "Wat brengt jou hier vandaag?" of "Heb je nog interessante boeken gelezen?" kunnen deuren openen voor een gesprek.

Compliment

Een compliment is een geweldige manier om het ijs te breken. Let op iets positiefs aan de persoon, zoals hun kleding, accessoires of zelfs hun glimlach, en deel je oprechte waardering. Dit opent meestal de deur voor een vriendelijk gesprek.

Lichaamstaal

Je lichaamstaal kan veel zeggen voordat je zelfs maar een woord hebt gesproken. Maak oogcontact, glimlach vriendelijk en sta met een open houding. Dit laat zien dat je benaderbaar en geïnteresseerd bent in een gesprek.

Luister actief

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het voeren van gesprekken, is dat ze te veel praten en te weinig luisteren. Maar laat dat nou juist een natuurlijk talent van introverten zijn. Laat de ander praten en stel vervolgvragen op basis van wat ze zeggen. Dit toont oprechte interesse en houdt het gesprek gaande.

Gemeenschappelijke interesses

Het ontdekken van gedeelde interesses is een geweldige manier om een gesprek te verdiepen. Vraag naar de hobby's en interesses van de ander en deel die van jou als ze overeenkomen. Dit helpt bij het opbouwen van een band.

Wees jezelf

Het is verleidelijk om een andere rol aan te nemen om indruk te maken op anderen, maar authentiek zijn is veel belangrijker. Wees gewoon jezelf, want mensen waarderen oprechtheid. Als je een fout maakt in het gesprek, maak je er dan niet al te veel zorgen over. Iedereen maakt weleens een fout.

Kleine stappen

Als het starten van gesprekken met vreemden nieuw voor je is, oefen dan eerst in minder overweldigende situaties. Begin bijvoorbeeld met het aanknopen van gesprekken met kassamedewerkers, collega's of mensen die je regelmatig tegenkomt. Na verloop van tijd zul je merken dat het gemakkelijker wordt.

Onthoud dat het normaal is om je nerveus te voelen wanneer je een gesprek begint met iemand die je niet kent, zelfs voor extraverte mensen. Het belangrijkste is om te onthouden dat de meeste mensen openstaan voor een gesprek en nieuwe connecties. Ook hier geldt: oefening baart kunst.

Wil je hier eens verder over praten? Neem dan gerust contact met me op.