Ga jij iedere dag met plezier aan het werk? Of merk je juist dat er af en toe momenten zijn waarop de motivatie ver te zoeken is? Bij het al dan niet ervaren van werkgeluk speelt je motivatie een grote rol. Het goede nieuws: je hebt daar zelf invloed op.
Als mens heb je behoefte aan autonomie, competentie en verbondenheid: onze zogenaamde basisbehoeften. Je wilt vrij zijn om zelf keuzes te maken, je verbonden voelen met anderen en het gevoel hebben dat je goed bent in bepaalde dingen. Aan al die behoeften moet voldaan zijn voordat je persoonlijk kunt groeien.
Die groei kun je op twee manieren bereiken. Ten eerste kan dit door te doen wat je leuk en interessant vindt en zo je kennis en dus competentie te vergroten. Dit noemen we ook wel intrinsieke motivatie. Een tweede manier is om aan te sluiten bij de waarden en verwachtingen van je omgeving en ze helemaal eigen te maken. Dit noemen we extrinsieke motivatie. In beide gevallen sluit je goed aan bij je eigen waarden.
Bij extrinsieke motivatie maakt het erg veel uit in welke mate je je bepaalde waarden eigen hebt gemaakt. Mis je autonomie en/ of verbondenheid, dan zal dit minder goed gaan. Het gevolg daarvan kan zijn dat je dingen gaat doen vanwege de consequenties, bijvoorbeeld straf of beloning. Je volgt dan niet meer je eigen waarden, maar die van iemand anders. Diverse onderzoeken laten zien dat mensen zich daardoor minder fijn zullen voelen.
Intrinsieke motivatie op het werk
Merk je dat je je minder prettig voelt in je werk? Vraag je dan eens af in hoeverre je daar ruimte hebt voor zelfstandige keuzes, ergens goed in zijn en verbonden zijn met anderen. En in hoeverre kun je doen wat je leuk en interessant vindt? In welke mate is er sprake van straffen en belonen? Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op jouw werkgeluk.
Ook goed om bij stil te staan is het feit dat extrinsieke motivatie je intrinsieke motivatie kan verzwakken. Stel dat je werk doet dat je toch al leuk en interessant vindt en je krijgt daar vanaf nu een extra beloning voor, dan zorgt dat er uiteindelijk voor dat je motivatie zal afnemen. Het voelt dan namelijk niet meer alsof je het volledig vanuit eigen beweging doet. In dat licht zijn bonussen binnen bedrijven dus helemaal niet zo'n goed idee.
Hoe zorg je nu dat je de juiste motivatie krijgt en behoudt? Een paar tips:
Zorg voor autonomie
Creëer ruimte om je eigen beslissingen te nemen en de dingen op jouw manier te doen. Daarvoor hoef je niet per se een leidinggevende functie te hebben. Je kunt in iedere baan ruimte vinden om dit te doen.
Blijf jezelf ontwikkelen
Weet waar je goed in bent en zorg dat je jezelf verder ontwikkelt. Het gevoel hebben ergens goed in te zijn, is van groot belang voor je werkgeluk. Maak van zelfreflectie en ontwikkeling een prioriteit.
Houd contact met je collega's
Je verbonden voelen met je collega's vergroot je werkplezier. Dat betekent niet dat je iedere vrijdag met ze in een bar hoeft te hangen (kan uiteraard wel), maar toon in ieder geval interesse en deel ook wat jou bezighoudt. Je zult merken dat dit de samenwerking ten goede komt en zal zorgen voor een fijnere sfeer.
Kijk naar het grote plaatje
Sta af en toe bewust stil bij de vraag waarom je doet wat je doet. Wat is hetgeen wat jou motiveert in je werk? En hoe draagt dat bij aan wat jij belangrijk vindt? Het gevoel hebben nuttig en zinnig werk te doen waarbij de motivatie voornamelijk uit jezelf komt, is van groot belang voor je werktevredenheid.
Wil je ontdekken hoe je er als introvert voor kunt zorgen dat je met meer plezier naar je werk gaat? Dit is een thema dat ik regelmatig terugzie bij mijn klanten. Neem gerust contact met me op om hier eens vrijblijvend over te spreken.