Voor veel introverten is het lastig: gezien worden zoals je bent en de ruimte krijgen voor jouw ideeën. Misschien ben je gewend om je aan te passen. Of vind je het lastig om een bijdrage te leveren op een manier die bij je past. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Je kunt namelijk als introvert op jouw eigen manier ruimte vragen én krijgen, waardoor je beter begrepen zult worden.

Deze week kreeg ik een persoonlijke reactie op mijn boek Introvert Leiderschap, die me diep raakte. Terena, een introverte leider met haar eigen bedrijf op het vlak van onderwijs, had het gelezen en het zorgde bij haar voor heel veel herkenning. Voorheen dacht ze namelijk dat ze eigenlijk geen leiding zou kunnen geven en dat er iets ontbrak. Tot ze zich middels mijn boek ging verdiepen in introvert leiderschap. 

Terena: ,,Ik kan nu zonder schaamte zeggen: ik ben een introverte leider. Ik zie ineens complimenten die ik nu kan linken aan mijn leiderschap. Terwijl ik dacht dat ik geen leiding kon geven. Ik snap ineens verschillende school- en werksituaties en hoe ik nu mijn eigen bedrijfscultuur neerzet. Zoveel puzzelstukjes vallen op zijn plaats. En ook best wat tranen, gewoon om te mogen erkennen en accepteren dat ik mag zijn wie ik ben."

Ik kan nu zonder schaamte zeggen: ik ben een introverte leider.

Iets mis

Het voorbeeld van Terena laat iets zien waar veel introverten mee te maken hebben. Ze krijgen vaak van kinds af aan al te horen dat ze wel 'iets aanweziger' of 'iets minder verlegen' zouden mogen zijn. Hoor je dat soort uitspraken maar lang genoeg, dan ga je vanzelf geloven dat er daadwerkelijk iets mis met je is. Probeer dan nog maar eens je krachtige zelf te zijn. Om hier verandering in te brengen, is zelfinzicht van groot belang. Als je gaat zien waar jouw kracht ligt en hoe die aanvullend is op jouw collega's, wordt het een stuk makkelijker om jezelf de ruimte te geven om te zijn wie je bent. 

In mijn boek leg ik daarom eerst uit welke misvattingen er zijn rond introversie en ook hoe je introversie kunt gaan zien als een kracht. Daarnaast raad ik introverten ook aan om de discussie aan te gaan op de werkvloer, om hier meer aandacht voor te vragen. Iets wat Terena uiteindelijk ook deed en wat haar veel op heeft geleverd: ,,Deze week heb ik met een zeer extravert leider, die ik in mijn werk tegenkom, een heel openhartig gesprek gevoerd over wederzijdse kracht, uitdaging en hoe we op elkaar overkomen. Ze vond het zo waardevol om te leren over introversie: ze begreep mij ineens beter, maar ook een aantal andere werknemers. Daarna zijn we door gegaan met een werkoverleg en dit was zo functioneel en elkaar vooruit helpend. Zonder je boek zou ik altijd een beetje terughoudend zijn gebleven en nu was er wederzijds respect." 

Introvert Leiderschap is verkrijgbaar via Managementboek.