Deze week staat in het teken van werkgeluk, maar als je het aan mij vraagt is dat ook de overige 51 weken van het jaar van belang. Als introvert zijn er een paar belangrijke zaken die kunnen bijdragen aan je werkgeluk. In welke mate vind jij deze terug in je werk?

Denkruimte

Introverten denken voordat ze spreken en bekijken dingen graag vanuit meerdere perspectieven. Daardoor duurt het doorgaans langer voordat ze iets zeggen in vergelijking met extraverten. Die denken en spreken namelijk tegelijk. De mate waarin je hier binnen je werk de ruimte voor krijgt, is zeer bepalend voor je werkgeluk. Krijg je de ruimte om je ideeën te vormen, of word je gedwongen om mee te gaan in snelle brainstorms? En is er ruimte voor stilte, of wordt die gelijk weer opgevuld door iemand anders? Het is goed om hier bij stil te staan en om dit ook te delen met je collega's. Daardoor wordt het voor hen gemakkelijker om hier rekening mee te houden.

Oplaadmomenten

Een introvert is gevoeliger voor externe prikkels dan een extravert en heeft tijd alleen nodig om weer op te laden. Binnen een drukke kantoortuin is dat natuurlijk een stuk moeilijker dan op een kleiner kantoor. Heeft jouw bedrijf ruimtes waar je even alleen kunt zijn en je gedachten kunt ordenen? Of is het toilet de enige plek waar je even ongestoord kunt nadenken? En kun je op sommige dagen wellicht vanuit huis werken, zodat je je eigen oplaadmomentjes kunt creëren? 

Duidelijke grenzen

Introverten vermijden doorgaans conflicten, omdat die ook veel energie kosten. Ze zoeken liever een compromis, maar gaan daardoor soms over hun eigen grenzen heen. Wees daarom duidelijk in wat je wilt en waar jouw grens ligt. Dreigt iemand daar overheen te gaan, wees dan niet bang om er wat van te zeggen. Anders heb je kans dat de ander eraan went en dit vaker zal doen. En uiteraard kun je dit doen op een manier die bij je past, die dus niet direct confronterend hoeft te zijn.

Ongestoord werken

Introverten zoeken minder naar externe prikkels en vinden het dus eenvoudiger om voor een langere tijd aan iets te werken. Daardoor kunnen ze de diepte in gaan en snel veel te weten komen over een bepaald onderwerp. Het maakt dat veel introverten echte experts zijn. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk dat je niet te veel gestoord wordt tijdens je werk. Niet altijd gemakkelijk als je omringd wordt door extraverten die juist wel graag het contact aangaan. Geef duidelijk aan dat je je even wilt concentreren en maak bijvoorbeeld een afspraak om op een later moment even bij te praten. Zo heb je nu de volle aandacht op je werk en straks op die collega.

Echt contact

Hoewel introverten minder prikkels opzoeken, wil dat zeker niet zeggen dat ze niet sociaal zijn. Integendeel, een introvert is juist heel erg geïnteresseerd in andere mensen en gaat graag de diepte in. Vraag je je tijdens een borrel of een netwerkevenement af waar je in godsnaam moet beginnen, realiseer je dan dat er niet één juiste manier is om dit te doen. Het is prima om slechts met een paar mensen te praten en met hen echt de diepte in te gaan. Je merkt vaak snel genoeg of de ander daar voor open staat. En ga je eenmaal diep, dan kan je de ander zomaar verrassen met alle feitjes die jij moeiteloos weet te delen.