introvert introversie loopbaan zichtbaarheid

Hoe je als introvert je zichtbaarheid vergroot

Karolien Koolhof
Hoe je als introvert je zichtbaarheid vergroot

Als introvert is het niet altijd eenvoudig om gezien te worden zoals je bent. Zonde, want daardoor kom je niet volledig tot je recht. Een paar tips om hier als introvert beter mee om te gaan.

Het verschil tussen introverten en extraverten zit hem met name in de hersenen: introverten zijn veel gevoeliger voor dopamine, dat wordt aangemaakt door allerlei prikkels van buitenaf. Denk aan contact met anderen of een beloning krijgen. Om die reden zoeken zij doorgaans minder het contact met de ander, om te voorkomen dat ze overprikkeld raken. 

Een introvert brengt hierdoor van nature meer tijd door in zijn hoofd. Zaken worden grondig geanalyseerd en een introvert zal pas gaan praten als er een weloverwogen antwoord is bedacht. Dat maakt dat je wellicht minder deelt over wat je bezighoudt en dat je ook minder ruimte vraagt dan een extravert. Maar hoe zorg je dat jouw ideeën toch de ruimte krijgen, op een manier die bij jou past als introvert? Een paar tips:

Bereid je goed voor

Vergaderingen en sollicitatiegesprekken kunnen voor een introvert nogal stressvol zijn. Je krijgt immers allerlei onverwachte vragen die je direct wilt beantwoorden. Hiervoor geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Lees je in over wat er aan de orde gaat komen tijdens de vergadering en verzin alvast een paar goede vragen. En zorg dat je bij een sollicitatiegesprek goed weet bij wat voor bedrijf je op bezoek gaat en wat daar echt belangrijk is. Eventueel kun je dit ook een keer oefenen, waarbij je dan aan iemand anders kunt vragen om de interviewer te zijn.

Wees niet bang om in te breken

Omdat introverten eerst nadenken en dan een antwoord formuleren, vinden zij het vaak onbeleefd om iemand anders zomaar te onderbreken. Dit zien zij echter door hun eigen introverte bril. Bij extraverten is dit proces namelijk heel anders. Extraverten denken en praten tegelijk, waarbij praten een manier is om hun gedachten te ordenen. Door aan te vullen en voort te bouwen op wat de extravert zegt, kan die uiteindelijk verder komen in zijn denkpatroon. Wees dus niet bang om, uiteraard op een beleefde manier, af en toe even in te breken als de extravert maar door blijft praten.

Deel wat je bezighoudt

Omdat het startpunt van de introvert van binnen zit, deelt hij doorgaans niet zo veel van die binnenwereld met de buitenwereld. Een introvert deelt liever iets op basis van expertise, dan een triviaal feitje uit zijn dagelijks leven. Toch zijn juist die feitjes heel belangrijk om echt connectie te kunnen maken met de ander. Zie het als een soort sociale lijm die jou met de ander verbindt.

Wat de introvert wel deelt, heeft meestal meer te maken met het resultaat dan met het proces. Je meldt niet hoe je tot het resultaat gekomen bent, waardoor de ander waarschijnlijk helemaal niet doorheeft hoeveel tijd en energie jij erin hebt gestoken. Voor jou lijken die stappen wellicht vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Juist door hier meer inzicht in te geven, zal de ander jouw bijdrage zien en kunnen waarderen. Daardoor voel jij je uiteindelijk ook meer gezien.

Ken je kracht

Omdat de Westerse wereld een wat meer extraverte standaard heeft, hebben introverten vaak de neiging om vooral te zien wat zij missen. Daardoor gaan ze voorbij aan hun eigen unieke kracht als introvert. Ze kunnen bijvoorbeeld heel goed luisteren en zijn vaak goed in analyseren. Allebei hele waardevolle eigenschappen. Door meer te leren over waar jouw kracht ligt en hoe je die het beste in kunt zetten, wordt het makkelijker om daar ook meer ruimte voor te krijgen. Op die manier voel jij je meer gehoord en gezien.

Durf kwetsbaar te zijn

Kracht en kwetsbaarheid zijn twee tegenpolen en vaak hebben we de neiging om onze kwetsbaarheid weg te stoppen, uit angst om gekwetst te worden. Dat is jammer, want juist die kwetsbaarheid is wat ons uiteindelijk in staat stelt om ook onze kracht te laten zien. Je zult zien dat de meeste mensen er helemaal niet op uit zijn om jou te kwetsen, maar dat ze het juist erg waarderen als je eerlijk vertelt hoe je je voelt. Durf jij je kwetsbaarheid te tonen?

Wil je meer weten over introversie en hoe je om kunt gaan met dingen als zichtbaarheid en dominantie? In mijn online cursus De Kracht van de Introvert vertel ik je er alles over. 

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht