Als introvert sta je niet graag op de voorgrond en zo geef je anderen veel ruimte. Dat kan er echter toe leiden dat je over je eigen grenzen gaat. Je kunt echter wel degelijk grenzen stellen op een manier die past bij jou als introvert.
Je herkent het misschien wel: je wilt een ander niet kwetsen of conflicten vermijden en geeft daardoor meer toe dan je eigenlijk zou willen. Of je zegt toch maar weer ja op dat verzoek, terwijl je er eigenlijk de energie niet meer voor hebt. Het zijn zaken waar de introverten die ik coach vaak tegenaan lopen.
Het zijn allemaal zaken die te maken hebben met het stellen van grenzen. Grenzen aan de ander, maar ook grenzen voor jezelf waar anderen niet overheen mogen. Het gaat om af en toe nee zeggen in het belang van jezelf. En af en toe toch de confrontatie aangaan omdat iets echt belangrijk voor je. Het gaat om letterlijk en figuurlijk ruimte innemen voor jezelf.
Vaak voelt dat voor een introvert als egoïsme of arrogantie, maar als je gewend bent om altijd veel ruimte te geven is dat eigenlijk onmogelijk. Het is zaak een tussenweg te vinden en op een liefdevolle manier grenzen te stellen. Een paar tips om dit te doen:
Blijf in contact
Bij het stellen van grenzen denk je misschien aan een hele assertieve, bijna agressieve manier om dat te doen. Maar je kunt ook rustig uitleggen waarom je iets niet wilt en waarom dat belangrijk voor je is. Blijf in contact met je eigen gevoel, terwijl je tegelijkertijd ook oog hebt voor dat van de ander. Op die manier zal het niet voelen alsof je de ander tekort doet. Over je eigen grenzen gaan heeft vooral te maken met gevoel, dus sta ook stil bij wat een bepaalde situatie met je doet en beschrijf dat.
Laat los
Bedenk je over welk deel van het stellen van grenzen jij de controle hebt en over welk deel niet. Hoe betrokken je ook bent bij de ander, jij bent niet verantwoordelijk voor diens emoties en gedachten. Natuurlijk kun je meeleven, maar laat het verder los. Ga dus geen gedachten invullen en proberen die te voorkomen, maar probeer te accepteren dat de ander op zijn eigen manier reageert wanneer jij een duidelijke grens stelt.
Wees lief voor jezelf
Vaak is het gemakkelijker om lief te zijn voor de ander dan voor jezelf. Maar grenzen stellen gaat vooral om dat laatste. Als je van jezelf houdt, wordt het gemakkelijker om jezelf ook toe te staan echt te gaan voor wat jij zelf wilt. Je laat zo zien dat je de baas bent over je eigen leven. Mensen hebben daar vaak veel respect voor.
Wees duidelijk
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden is een gezegde dat ook opgaat voor het stellen van grenzen. Pak je je boodschap te veel in, dan is deze onduidelijk voor de ander. Zoek dus naar formuleringen die zowel respectvol zijn als ook duidelijk. Dat voorkomt ook dat je je boodschap nog eens zult moeten herhalen.
Zoek naar de manier die past
Grenzen aangeven kun je op heel veel verschillende manieren doen. Ben je meer een schrijver dan een prater? Zet het dan vooral op papier. Zo heb je wat extra tijd om het op de juiste manier te formuleren en kun je er nog een keer naar kijken voordat je het deelt. Of zoek een derde, neutrale persoon die jou kan helpen om het op de juiste manier over te brengen.
Wil je leren hoe je als introvert je grenzen beter kunt aangeven? Neem gerust contact met me op.