De afgelopen tijd heb ik iemand gecoacht die gewend was om zich constant aan te passen. Ze voelde zo goed aan wat de omgeving van haar verwachtte, dat ze als een soort kameleon van kleur kon verspringen. Maar daarmee ging ze aan zichzelf voorbij en zagen anderen juist haar unieke kracht niet. Totdat ze voor zichzelf besloot te kiezen.

Voor veel introverten is het herkenbaar: omdat je regelmatig te horen krijgt dat je te stil, te verlegen of te weinig sociaal bent, besluit je je maar aan te passen. Want wie weet hebben ze wel een punt en je merkte zelf ook al dat je af en toe een beetje 'anders' was. Daardoor zijn veel introverten kampioen aanpassen geworden. Ze doen het al van kleins af aan en weten ook eigenlijk niet meer anders. 

Er komt echter bij elk van hen een moment waarop dat begint te wringen. Je voelt dat er iets niet klopt, maar je kunt er de vinger niet helemaal op leggen. Je hebt het idee dat je niet helemaal op je plek zit, maar weet door al dat aanpassen eigenlijk ook niet meer zo goed wat nu wel jouw plek is. En dus neem je maar genoegen met de plek die je nu hebt.

Dit is een patroon dat in je eentje vrij lastig te doorbreken is. Vaak heeft de persoon in kwestie namelijk niet helemaal door waar dat onbestemde gevoel nu precies vandaan komt. Coaching kan daarbij helpen, omdat het dieper ingaat op wie je bent en wat er bij je past. Ik begin daarvoor zelf altijd met een persoonlijkheidstest, zodat je meer te weten komt over jezelf. Dat is de basis waarop we verder kunnen bouwen.

Jezelf zijn

Door dit met de bewuste coachee te doen en haar vervolgens inzicht te geven in andere mogelijkheden, werd er iets in haar aangewakkerd. In plaats van te blijven hangen in een baan waar ze zich niet thuisvoelde, besloot ze zelf actief op zoek te gaan naar iets dat beter past. En in plaats van zich in het sollicitatiegesprek vooral aan te passen aan de verwachtingen, ging ze daar voor het eerst volledig heen als zichzelf.

,,Ik probeer al heel lang mijn eigen weg te vinden, maar dat lukte nooit helemaal. Nu besef ik dat dat komt omdat ik dacht dat ik hiervoor zélf moest veranderen. Mijn focus lag altijd op ‘dat wat niet goed is aan mijn persoonlijkheid’, in plaats van op mijn sterke punten. Dat is een mooi inzicht, maar terugkijkend ook een beetje verdrietig", schreef ze me na afloop.

Dit is wat mij betreft precies de kern van wat ik in mijn trajecten wil bereiken: volledige acceptatie van jezelf, waardoor het gemakkelijker wordt om voor jezelf te gaan staan en datgene te bereiken wat jij graag wilt. Dat vraagt om zelfreflectie en om anders kijken naar jezelf en kan daardoor erg leerzaam zijn. Maar bovenal leidt het je in de richting die echt bij je past en waar je echt blij van wordt. Dat is waar ik het allemaal voor doe.

Wil je meer weten over wat coaching voor jou zou kunnen betekenen? Neem gerust contact met mij op.