Heb je het idee dat je huidige baan toch niet helemaal bij je past? Of ben je juist op zoek naar nieuw werk, maar weet je niet precies waar je nu echt blij van wordt? Dan kan de Japanse methode Ikigai je helpen.

Toen ik een jaar geleden in Japan was, viel het me op met hoeveel zorg Japanners alles doen. Wanneer je iets koopt in een winkel, horen daar allerlei handgebaren bij en de dingen die in Japan worden ontworpen, zijn vaak van hele goede kwaliteit. Aandacht is het sleutelwoord en dat geldt ook voor hoe Japanners naar het leven kijken.

Japanners geloven dat ieder mens een zogeheten ikigai heeft: een reden van bestaan. Het is datgene wat maakt dat je 's ochtends vol enthousiasme je bed uitkomt en waardoor je veel energie krijgt van datgene wat je doet. Het vinden van die Ikigai is dan ook een belangrijke sleutel om te komen tot echt werkgeluk.

De ikigai kun je vinden door ten eerste antwoord te geven op de volgende vier vragen:

  • Waar ben ik goed in?
  • Waar houd ik van?
  • Wat heeft de wereld nodig?
  • Waar word ik voor betaald?
Ikigai

Combineren

Zodra je antwoord hebt gegeven op alle vier de vragen, kun je gaan combineren. Datgene waar je goed in bent en waar je van houdt vormt je passie. Waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft is je missie. Waar je goed in bent en waar je voor betaald kunt worden is je beroep. En waar je voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft je roeping.

De vier vragen vormen ieder een eigen cirkel. Leg je die vier cirkels over elkaar, dan is het middelpunt je ikigai, met daar omheen je passie, je missie, je beroep en je roeping. Je ikigai is iets dat gelinkt is aan alle vier de vragen: je bent er goed in, je vindt het leuk, de wereld heeft het nodig en je krijgt ervoor betaald. Dit hoeft niet per se één ding te zijn, maar het kunnen ook meerdere dingen zijn.

Het grote voordeel van de Ikigai is dat dit model verder gaat dan dat waar je goed in bent. Het kijkt naar het grotere geheel van wat jij in je leven wilt bereiken en waar jij gelukkig van wordt. Op die manier helpt het je dus om duurzame keuzes te maken voor werk waar je echt blij van wordt.

Wil je samen met mij op zoek gaan naar je Ikigai? Neem dan snel contact op!