Als introvert heb je wellicht gedachten die je onzeker maken, je klein houden of je zelfs belemmeren in je dagelijkse leven. Gedachten zoals "Ik ben niet goed genoeg", "Niemand wil met mij praten", of "Ik ben saai" kunnen je flink tegenhouden. Maar kloppen die gedachten eigenlijk wel? En moet je er naar luisteren?

We hebben op een dag honderden gedachten, waarvan meer dan de helft ook nog eens negatief is. Een overblijfsel uit de tijd dat we vooral moesten letten op gevaar en dingen die niet goed gingen. Maar we hebben die neiging nog steeds. Dat kan ervoor zorgen dat je te hard gaat oordelen over jezelf.

Zo denken introverten vaak dat ze saai zijn, omdat ze niet constant praten of de aandacht opzoeken. Soms hebben ze dit ook letterlijk te horen gekregen: 'Wat ben je stil'. Hier zit echter het misverstand achter dat je extravert zou moeten zijn om interessant te zijn. Meer introverte mensen hebben vaak diepgaande interesses en een rijke binnenwereld die net zo waardevol zijn.

Daarnaast kunnen introverten het gevoel hebben dat ze minder geliefd zijn omdat ze minder snel spontaan met anderen praten. Dit is echter vaak een projectie van hun eigen onzekerheid. De waarheid is dat veel mensen juist de rust en bedachtzaamheid van introverten waarderen.

Een andere veelvoorkomende gedachte is dat introverten niet assertief genoeg zijn omdat ze niet altijd hun mening naar voren brengen of dominant zijn in gesprekken. Maar stille kracht en het vermogen om goed te luisteren kunnen net zo krachtig zijn als assertiviteit. Dit vraagt om een andere manier van kijken.

Loslaten

Bij alle drie de voorbeelden hierboven gaat het om bepaalde overtuigingen. In feite niets meer of minder dan een elektrisch signaaltje in je hersenen, dat vervolgens leidt tot bepaald gedrag. Maar uiteindelijk bepaal je zelf of je zo'n gedachte moet volgen.

De eerste stap om verkeerde overtuigingen los te laten is ze te herkennen en te benoemen. Schrijf je gedachten op wanneer ze opkomen. Dit helpt om ze buiten jezelf te houden en je er minder mee te identificeren.

Vraag jezelf vervolgens af of je gedachten echt waar zijn. Wat is het bewijs voor en tegen deze gedachte? Vaak zul je merken dat je gedachte gebaseerd is op aannames en niet op feiten.

Probeer negatieve gedachten te vervangen door positieve. Als je bijvoorbeeld denkt "Ik ben niet interessant genoeg," kun je zeggen: "Ik heb unieke en waardevolle perspectieven die anderen kunnen verrijken."

Mindfulness kan je helpen om in het moment te blijven en je gedachten te observeren zonder oordeel. Zo kun je leren om je gedachten te zien als voorbijgaande wolken in de lucht, in plaats van waarheden die je definiëren.

In plaats van je te concentreren op wat je denkt dat je tekortkomingen zijn, richt je op je sterke punten. Wat zijn je unieke kwaliteiten als introvert? Misschien ben je een goede luisteraar, heb je een scherp observatievermogen, of kun je goed zelfstandig werken. Focus je op die kwaliteiten in plaats van je tekortkomingen. Onthoud: je bent niet je gedachten, je bent zoveel meer.

Wil je hier eens verder over praten? Neem gerust contact op.