Het afgelopen jaar heb ik weer veel verschillende mensen mogen helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan en meer zelfinzicht. De coachvragen die ik krijg, zijn heel verschillend. Een overzicht van waar ik mensen mee help en hoe ik dat doe.

Loopbaan en carrière

Veel van de klanten die ik coach, hebben een vraag over hun loopbaan. Ze zijn niet gelukkig in hun huidige baan of hebben tijdelijk even geen baan en willen uitzoeken welk werk nu echt bij ze past. Of ze zouden graag leiding willen geven of een eigen bedrijf willen beginnen, maar weten niet zo goed of dat wel echt bij ze past. In dit soort trajecten begin ik vaak met een uitgebreide loopbaanscan, om in kaart te brengen waar iemand goed in is, wat iemand leuk vindt en wat hij of zij belangrijk vindt in het werk. Naar aanleiding daarvan gaan we dieper in gesprek, om de mogelijkheden te verkennen.

Hierbij staan we ook stil bij de rol van introversie en hoe je introverte kwaliteiten zo goed mogelijk naar voren kunt halen bij sollicitaties en op de werkvloer. Als introvert heb je namelijk unieke kwaliteiten die je kunt inzetten om goed tot je recht te komen in je werk. Via een uitgebreide persoonlijkheidstest brengen we jouw kwaliteiten in kaart.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat ik een klant vertel welk werk hij of zij zou moeten doen. Mijn rol is om iemand te begeleiden in de zoektocht, die de klant uiteindelijk zelf inzicht zal geven in de volgende stap. Alleen op die manier zorg je voor de juiste vorm van motivatie voor die volgende stap.

Zelfontplooiing

Naast de loopbaan is meer zelfkennis en zelfontplooiing een ander belangrijk aandachtspunt in mijn trajecten. Veel mensen komen bij mij met de vraag om meer te leren over hun introverte kant. Ze willen weten wat introversie is en hoe ze 'wat extraverter' kunnen worden. In plaats van hen trucjes aan te leren, focus ik echter op het naar voren halen van de kwaliteiten die bij introversie horen. Door het doen van diverse tests en oefeningen krijgen klanten meer inzicht in hun sterke kanten en leren ze hoe ze die beter naar voren kunnen brengen. Dat helpt om uiteindelijk een echte trotse introvert te worden. 

In mijn training De Kracht van de Introvert deel ik veel informatie over introversie en hoe je daar je kracht van kunt maken. Door de combinatie met coachsessies leer je veel over jezelf en hoe jij het beste tot je recht komt. 

Werk-privé balans

Introverten geven doorgaans erg veel aan anderen. Ze zijn geneigd om anderen voor zichzelf te laten gaan, maar daardoor besteden ze wel eens wat te weinig tijd aan zichzelf. Dat kan leiden tot een scheve balans tussen werk en privé, wat ervoor zorgt dat ze veel energie verliezen. Dit geeft bovendien veel stress en kan zelfs leiden tot een burnout. Door samen in kaart te brengen waar je energie van krijgt en wat jou veel energie kost, kunnen we inzichtelijk maken waar jouw aandachtspunten liggen. Op die manier zul je beter tot je recht komen in zowel de werk- als de thuissituatie.

Samenwerking met collega’s

Veel introverten voelen zich niet begrepen op de werkvloer. Hoewel ze hard werken, hebben ze het idee dat hun inspanningen niet gezien worden of niet genoeg. Daarnaast vinden ze het moeilijk om daadwerkelijk iets te delen over waar ze mee bezig zijn of geven ze er de voorkeur aan om zelfstandig te werken. Door te kijken naar jouw voorkeuren en die van de mensen om je heen, kun je meer inzicht krijgen in waar het onbegrip tussen jou en je collega's vandaan komt. Hier kun je vervolgens ook iets aan doen als je weet hoe je beter in kunt spelen op die andere voorkeuren en hoe je anderen bewust kunt maken van jouw specifieke voorkeuren als introvert. Het zal een hoop onbegrip wegnemen en maakt de samenwerking een heel stuk fijner. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor coaching? Neem gerust contact met mij op.