Als introvert ben je sneller overprikkeld dan een extravert. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe kun je er het beste mee omgaan?

Een prikkel is simpel gezegd informatie die binnenkomt in onze hersenen via onze zintuigen. Je kunt prikkels dus zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Maar ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn voorbeelden van prikkels. Je hersenen zijn gewend om die de hele dag door te verwerken, maar er zit een limiet aan. Heb je die limiet bereikt, dan noemen we dat overprikkeld. Je verwerkt ze dan niet meer goed, waardoor je meer prikkels ervaart of meer moeite hebt om ze te verwerken. 

In het kort komen de kenmerken van overprikkeling op het volgende neer:

  • grotere gevoeligheid voor prikkels (alles komt harder binnen) 
  • grotere hoeveelheid prikkels (je ervaart meer prikkels) 
  • er is geen verschil meer tussen kleine en grote prikkels

Overprikkeling kan leiden tot vermoeidheid, boosheid, irritatie, emotioneel worden, hoofdpijn, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Het is afhankelijk van de aard van de overprikkeling hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 

Eerder overprikkeld

Bij introverten dragen situaties waarin veel mensen bij elkaar zijn bij aan de hoeveelheid prikkels, naast op de voorgrond treden en conflicten aangaan. Dit heeft te maken met hoe de hersenen van introverten werken: ze zijn simpelweg eerder overprikkeld, omdat een introvert minder dopamine nodig heeft dan een extravert. Om te ontprikkelen, is het verstandig om als introvert van tijd tot tijd een moment voor jezelf te nemen. Zo kun je weer opladen en kun je vervolgens beter omgaan met nieuwe prikkels. 

Overprikkeling komt niet alleen veel voor bij introverten, maar ook bij hooggevoelige en/ of hoogbegaafde mensen, mensen met autisme, mensen met adhd of add, mensen met een burnout en mensen met een hersenaandoening. Ook de lockdown door corona zorgde voor meer overprikkeling, omdat mensen door de lange rustige periode thuis niet meer gewend waren aan zoveel prikkels. 

Door inzicht te krijgen in wat bij jou leidt tot overprikkeling en hoe je hier mee om kunt gaan, kun je dit voor jezelf gemakkelijker maken. Wil je hier eens verder over praten? Neem dan gerust contact op.