Naast mijn coachpraktijk geef ik ook les in professionele ontwikkeling aan de Breda University of Applied Sciences. Hier kom ik regelmatig introverte studenten tegen die worstelen met hun meer introverte karakter. Je kunt van die worsteling echter ook juist jouw kracht maken, als je weet waar die precies ligt. Een aantal tips voor de introverte student.

Geef je grenzen aan

Het studentenleven betekent een gigantische keuze uit sociale activiteiten: verenigingsavonden, huisetentjes, borrels en lezingen. Als introvert is het belangrijk om daar kieskeurig in te zijn. Kies juist die uitjes waar je de meeste energie uit haalt en zeg nee tegen dingen die je minder aanspreken. Anders kun je vrij gemakkelijk leeglopen op het overschot aan mogelijkheden. Juist door grenzen te stellen kun je ook op de lange termijn leuke dingen blijven doen.

Vermijd studiegroepjes

Het lijkt wellicht handig, studeren in groepsverband. Maar voor introverten werkt het vaak beter om alleen te studeren. Ze hebben rust en tijd nodig om over dingen na te kunnen denken en om ze in perspectief te plaatsen. Dit betekent uiteraard niet dat ze een studiegroepje niet gezellig vinden. Maar dan liever wel op het moment dat ze zelf al de tijd hebben gehad om aan iets te werken.

Luister

Introverten zijn meesters in luisteren, met name de actieve vorm ervan. Dat wil zeggen dat een introvert niet alleen maar luistert, maar ook actief iets doet met wat er gezegd is. Dit biedt een enorme voorsprong tijdens colleges. Een introvert is namelijk minder snel geneigd om een gesprek aan te gaan tijdens de les, waardoor deze meer oppikt. En het maakt het daarnaast ook gemakkelijker om je te concentreren tijdens het maken van een tentamen, omdat jij stilte nodig hebt om je ding te doen.

Bereid je goed voor

Een presentatie geven kan erg spannend zijn voor een introverte student. Je staat ineens in het middelpunt van de belangstelling, terwijl jij je doorgaans liever wat meer op de achtergrond houdt. Met de juiste voorbereiding wordt de introvert echter een hele goede presentator. Door de diepte die jij doorgaans zoekt in dingen vertel je waardevolle dingen en is je publiek geboeid. En als je goed bent voorbereid zijn er ook minder onverwachte vragen waar je wellicht niet direct een antwoord op hebt. Practice makes perfect, in dit geval.

Neem tijd voor jezelf

Als introvert laad je op door af en toe alleen te zijn. Dat wil niet zeggen dat je geen gezelschap van anderen wilt, maar daarna heb je simpelweg weer even wat tijd voor jezelf nodig. Na een lange dag omringd door andere studenten kan het daarom fijn zijn om de avond vrij te houden. Zo kun je je energie weer opladen voor de rest van de week. 

Wil je weten hoe je als introvert het beste tot je recht komt? Neem gerust contact met me op.