Als introvert heb je regelmatig even wat tijd voor jezelf nodig om weer op te laden. Dat kun je natuurlijk in je vrije tijd doen, maar het is minstens zo belangrijk om hier ook gedurende je werkweek tijd voor vrij te maken. Daarom is het handig om een paar snelle manieren tot je beschikking te hebben die je gemakkelijk in kunt passen in je werkweek. Een paar suggesties.

Ga wandelen

De lunchwandeling is misschien wel de beste manier om in korte tijd weer op te laden. Het liefst breng je deze door in de natuur en in je eentje. Heb je geen park of bos in de buurt, zorg dan dat je je heel bewust bent van de omgeving. Wat hoor, zie en voel je? En welke gedachten komen er bij je op? Je zult merken dat even afstand nemen van waar je mee bezig was zal zorgen voor nieuwe energie en motivatie.

Lees

Introverten houden van lezen, omdat het de kans biedt om iets nog eens terug te zoeken en erover na te denken. Merk je dat je tijdens pauzemomentjes geneigd bent om even snel je sociale media te checken? Bedenk je dan dat je in diezelfde tijd waarschijnlijk ook een hoofdstuk uit een boek kunt lezen of een artikel uit een tijdschrift. Ook voordat je gaat slapen is het aan te raden om van papier te lezen in plaats van een scherm, omdat blauw licht ervoor zorgt dat je moeilijker in slaap valt.

Haal iets te eten of drinken

Voor een drankje of iets te eten zul je in de meeste gevallen een stukje moeten lopen. Een perfecte manier dus om even heel kort pauze te nemen. Het wandelen helpt je om even je hoofd leeg te maken en tijdens het bereiden van je drankje of hapje kun je je gedachten ordenen. Heb je behoefte aan een wat langere denkpauze? Een rondje koffie of thee meenemen voor al je collega's is een handige truc om net iets meer tijd te nemen.

Let op je ademhaling

Als je het druk hebt, ben je geneigd om ook sneller te gaan ademen. Een gejaagd, gestrest gevoel kun je bestrijden door heel bewust op je ademhaling te letten. Merk je dat je veel spanning voelt, adem dan langzaam eerst een paar tellen in om vervolgens op hetzelfde tempo uit te ademen. Blijf dit herhalen totdat je voelt dat je rustiger wordt. Het is sowieso goed om een paar keer per dag even stil te staan bij hoe je je voelt, zodat je niet over je eigen grenzen heen gaat.

Gebruik een koptelefoon

Een koptelefoon opzetten kan helpen om niet gestoord te worden. Maak hier slim gebruik van op momenten waarop je even op wilt laden. Je kunt bijvoorbeeld gerust een audioboek luisteren tijdens het boodschappen doen of een stukje van een podcast luisteren tijdens je lunchwandeling. Het zal je helpen om minder in je hoofd te zitten en daarnaast 'lees' je op deze manier veel meer boeken dan voorheen.

Wil je meer leren over hoe je als introvert kunt ontspannen? In mijn coachtraject De Kracht van de Introvert vertel ik je er alles over. Neem contact met me op voor meer informatie.

introvert