Verlegenheid wordt nogal eens verward met introvert zijn. Op zich niet zo heel gek, want zowel introverten als verlegen mensen houden er niet zo van om op de voorgrond te staan. Maar toch zijn er ook duidelijke verschillen tussen de twee.

'Waarom ben je zo verlegen?', is iets wat jou als introvert wellicht wel eens gevraagd is. Jouw rustige karakter en jouw voorkeur om niet op de voorgrond te treden kan sommige mensen de indruk geven dat je inderdaad verlegen zou zijn. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken tussen introversie en verlegen zijn. Het is namelijk niet hetzelfde. 

Introversie (en extraversie) is een persoonlijkheidskenmerk dat maakt dat je de voorkeur geeft aan kleinere groepen mensen en dat je af en toe tijd alleen nodig hebt om weer op te laden. Je hebt er geen problemen mee om voor grotere groepen te staan, alhoewel je dat wel best wat energie kost. Zolang je dit echter op jouw manier doet, kun je dit zonder veel problemen.

Introversie is grotendeels aangeboren en is gelinkt aan de manier waarop je hersenen werken. Als introvert ben je namelijk gevoeliger voor dopamine, oftewel externe prikkels. Daardoor geef je er de voorkeur aan om van tijd tot tijd eventjes alleen te zijn.

Negatieve ervaring

Bij verlegen mensen ligt dit anders. Verlegenheid is iets dat vaak ontstaat na een negatieve ervaring op sociaal gebied. Dit heeft te maken met afkeuring en de mening van andere mensen, waardoor je een soort angst hebt ontwikkeld. Deze angst komt tevoorschijn op momenten die lijken op die eerdere negatieve ervaring. In tegenstelling tot introversie is verlegenheid dus niet aangeboren. Dit betekent ook dat je over verlegenheid heen kunt groeien.

Bekijken we dit vanuit de wetenschap, dan zie je dat verlegenheid ook hier een andere dimensie is. Verlegenheid is namelijk onderdeel van de persoonlijkheidstrek emotionele stabiliteit, terwijl introversie een aparte dimensie is. Je kunt beide meten door het doen van een Big Five test.

Uiteraard kan het zo zijn dat je zowel introvert bent als verlegen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook verlegen extraverten, wat misschien nog wel veel lastiger is omdat zij juist heel veel behoefte hebben aan sociaal contact. 

Wil je meer leren over introversie en hoe je om kunt gaan met jouw uitdagingen als introvert? Dan is mijn online minitraining De Kracht van de Introvert iets voor jou!