'Wat ben je stil'. 'Je moet meer van je laten horen.' 'Durf je niets te zeggen?' Op het eerste oog misschien onschuldige uitspraken die je herkent als introvert, maar ze hebben meer impact dan je wellicht denkt. Wil je echt inclusief zijn, dan is het goed om ook dit soort micro-agressie aan te pakken.

Uitspraken die vallen onder micro-agressie gaan doorgaans over uiterlijk, leeftijd, geslacht, geloof, seksualiteit, afkomst, etniciteit of persoonlijkheid. Door dit soort dingen te zeggen, valt iemand jouw identiteit aan. De onderliggende boodschap is dat jij anders bent en dat je er eigenlijk niet bij hoort. Een harde boodschap, maar deze komt erg veel voor op de werkvloer. 

De mensen die dit soort uitspraken doen, doen dat vaak onbewust. Soms zijn ze zelfs bedoeld als compliment. Maar hoor je ze vaak genoeg, dan dragen ze bij aan een gevoel van anders zijn, van er niet bij horen. Dat kan op zijn beurt weer maken dat je gedemotiveerd raakt en uiteindelijk in een depressie of burn-out belandt. Anderen verlaten om deze reden het bedrijf waarvoor ze werken. 

Alhoewel er steeds meer wordt gedaan aan diversiteit en inclusie, blijft micro-agressie vaak nog onzichtbaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat doelwitten er niet op (durven) reageren. Collega’s reageren er vaak ook niet op, soms omdat ze het niet opmerken, maar ook omdat ze bang zijn voor conflicten. Daardoor blijven de doelwitten er last van houden, wat de werksfeer negatief beïnvloedt.

Hoe vraag je nu aandacht voor dit soort micro-agressies? Een paar tips:

Maak het bespreekbaar

Zoals gezegd zijn mensen zich er vaak niet van bewust dat ze aan micro-agressie doen. Benoem wat opmerkingen over jouw introverte aard met je doen en benoem daarnaast ook wat je liever zou zien. Kijk ook of je de onderliggende boodschap kunt benoemen en hoe je die kunt ombuigen naar meer inclusiviteit.

Geef uitleg over introversie

Als mens hebben we de neiging om onze eigen manier van denken te projecteren op anderen. Daardoor verwacht je als extravert meer extravert gedrag van anderen en bij introverten is dat precies andersom. Dit zorgt voor onduidelijke communicatie en verkeerde verwachtingen. Simpel gezegd: een extravert weet niet zo goed wat jij als introvert nodig hebt. Benoem dit dus actief, zodat een extravert daar meer inzicht in krijgt. Op die manier kan deze daar ook meer naar gaan handelen.

Vraag meer ruimte

Als introvert kan het lastig zijn om voldoende ruimte te vragen voor wat jou raakt. Bij micro-agressie kunnen bepaalde machtsverhoudingen echter maken dat je er niets mee doet. In zo'n geval is het goed om het hogerop te zoeken of juist extern een vertrouwenspersoon te vinden waar je jouw verhaal kwijt kunt. Dit zorgt niet alleen voor meer bewustwording, maar helpt jou ook om het te delen. Je zult merken dat dat vaak al een hele opluchting is.

Hoe inclusief is jouw bedrijf? In mijn workshop Diversiteit in Leiderschap zoomen we hier verder op in. Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden. 

introvert