Vaak zijn we geneigd om vooral te zien wat we niet hebben. Daardoor zien we de kwaliteiten die we wel hebben niet of niet voldoende. Een gemiste kans.

Voor introverten houdt dit meestal in dat ze het zichzelf kwalijk nemen dat ze niet wat extraverter zijn. Ze nemen zich dan bijvoorbeeld voor om te 'leren' wat extraverter te zijn. Terwijl hun echte kracht juist zit in het volledig zichzelf zijn en het uitdragen van dat wat hen uniek maakt.

Niet voor niets begin ik mijn boek Introvert Leiderschap dan ook met de quote 'Wat je anders maakt, is waarschijnlijk je grootste kracht.' Het is een uitspraak van Joss Whedon, een scenarioschrijver en regisseur. Wat mij betreft slaat hij de spijker op z'n kop, ook in het geval van introverten. Hun introverte kracht is namelijk wat hen zowel anders als ook krachtig maakt.

Niet goed

Ook ik heb me jarenlang afgevraagd hoe ik dingen anders kon doen, omdat ik dacht dat mijn meer introverte manier niet goed was. Daarmee ging ik echter voorbij aan mijn eigen natuurlijke talenten. Door veel aan zelfontwikkeling te doen, ontdekte ik dat mijn kracht niet lag in het aanpassen aan wat wellicht verwacht wordt, maar juist in het uitdragen van wat mij onderscheidt van de rest. In mijn geval is dat een analytische geest, een zekere eigenwijsheid die me helpt om dingen anders te bekijken en een gigantische hoop energie.

Door meer te focussen op de dingen waar ik goed in ben en waar ik blij van word, werd het voor mij gemakkelijker om mijn eigen route te bepalen. Een route waar ik enorm veel energie van krijg en die echt bij me past. Dat is iets wat ik iedereen gun en daarom ligt hierop ook de focus in mijn coachtrajecten. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op.