Misschien heb je de afgelopen tijd vrij gehad, misschien heb je gewoon doorgewerkt. Hoe dan ook is voor velen inmiddels het normale werkleven weer begonnen en dat betekent dat het managen van je energie als introvert nu weer wat extra aandacht kan gebruiken. Een paar tips hoe je dat kunt doen.

Een introvert laadt op door af en toe een moment voor zichzelf te hebben. In vakantietijd is dat vaak wat gemakkelijker dan gedurende je werkweek. Nu je weer aan de slag gaat, moet je wellicht weer wennen aan een wat drukkere omgeving en heb je minder mogelijkheden om weer op te laden. Toch is dat als introvert letterlijk van levensbelang. Maar hoe doe je dat eigenlijk? 

Er zijn meerdere manieren voor, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en werkomgeving. Een paar tips om je energie te managen als introvert:

Plan tijd voor jezelf

Op het werk is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je zaken zorgvuldig plant. Maar doe je dat ook voor je vrije tijd? Het voelt misschien wat tegenstrijdig, maar juist het bewust inplannen van tijd voor jezelf zal je helpen om die tijd ook daadwerkelijk te nemen. Introverten hebben vaak de neiging om anderen voorrang te geven, wat ten koste gaat van hun eigen tijd. Gun jezelf dat moment om op te laden en leg dit vast in je agenda. Zo ben je het aan jezelf verplicht.

Ga voor diepe gesprekken

Introverten houden niet zo van smalltalk. Ze zijn er daarentegen erg goed in om snel de diepte in te gaan tijdens een gesprek. Dat is waar ze energie van krijgen. Plan dus in plaats van een groepsactiviteit eens wat vaker een één-op-ééngesprek met iemand in. Vertel die ene goede vriend of vriendin over wat jou bezighoudt en vraag hem of haar naar zijn of haar interesses. Je zult zien dat dit je veel meer energie geeft dan een avond met veel mensen om je heen.

Lees een boek

Door de manier waarop de hersenen van introverten werken, kunnen ze zich goed concentreren gedurende een langere tijd. Dat geeft ze een voorsprong bij het lezen van boeken, wat immers veel van je concentratie vraagt. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat lezen al na een paar minuten je hartslag en je spierspanning verlaagt. Het helpt je dus ook om snel in slaap te vallen, in tegenstelling tot een mobiele telefoon die je hersenen juist extra activeert door het licht dat deze uitstraalt.

Neem pauzes

Heb je veel sociale activiteiten gepland op één dag? Zorg dan dat je ook een paar pauzes voor jezelf inplant. Waar extraverten opladen door dit soort activiteiten, kosten ze introverten doorgaans veel energie. Neem op gezette tijden dus even een korte pauze: ga een stukje wandelen, fris je even op of haal nog wat te drinken. Even kort je ogen sluiten helpt ook om snel weer wat meer energie te hebben. Visuele informatie gebruikt namelijk zo'n 85 procent van het deel van je hersenen dat prikkels opvangt (bron: Michel Le Van Quyen, Wat Stilte Met Je Hersenen Doet, 2020: Ten Have). Als je je ogen even sluit, zullen je hersengolven automatisch vertragen en overschakelen op het zogeheten default netwerk. Dat wordt gelinkt aan onder andere dagdromen en creativiteit. 

Zeg wat vaker nee

Introverten hebben vaak de neiging om de behoeftes van anderen boven die van zichzelf te plaatsen. Daarnaast hebben ze een hekel aan conflicten. Daardoor nemen ze soms meer werk op zich dan ze eigenlijk aan kunnen en komen ze te weinig toe aan zichzelf. Merk je dat je te weinig energie hebt, ga dan eens na van welke zaken je nu wel en juist geen energie krijgt. Vraag je daarnaast ook af of ze allemaal op jouw bordje zouden moeten liggen. Dat maakt het gemakkelijker om dit bespreekbaar te maken en om in toekomstige situaties gemakkelijker nee te kunnen zeggen.

Wat is jouw favoriete manier om weer op te laden als introvert? Ik hoor het graag van je!