Over mij

Coach voor introverten en hoogbegaafden

Mijn naam is Karolien Koolhof (1986). Geboren en getogen in Brabant, maar kind van Groningse ouders. Ik woon in Breda, samen met mijn man en zoontje. 

Als kind wilde ik schrijfster worden, maar uiteindelijk begon ik mijn carrière als journalist. In die rol was ik altijd op zoek naar het verhaal achter de mens en ging ik graag de diepte in. Mijn tijd als journalist heeft me daarnaast geleerd hoe je de juiste vragen stelt.  

In die rol liep ik ook tegen mijn introverte kant aan. Ik kreeg er vaak vragen over, waardoor ik aan mezelf ging twijfelen. Als ik een zwaar managementprogramma zou doen, kwam het vast goed.

Het was het begin van een zoektocht naar mezelf. Deze leidde uiteindelijk in 2019 tot het opzetten van mijn eigen bedrijf als coach en trainer. Het was ook het moment waarop ik leerde dat ik hoogbegaafd ben. 

In mijn praktijk coach ik introverten en hoogbegaafden om beter om te kunnen gaan met hun dagelijkse uitdagingen. Denk daarbij aan zaken als zichtbaarheid, zelfbeeld en assertiviteit. Ik ga daarbij graag de diepte in, om dingen echt bij de bron aan te pakken.

Daarnaast geef ik ook workshops en trainingen en coach ik teams om meer inzicht te krijgen in hun onderlinge overeenkomsten en verschillen. Door elkaar beter te begrijpen, verloopt de samenwerking vaak een stuk soepeler. 

Karolien

Begrijpen hoe mensen in elkaar zitten en begrip hebben voor (neuro)diversiteit zijn speerpunten voor mij. Het was de reden waarom ik uiteindelijk voor het coachingsvak koos.

Mijn aanpak kenmerkt zich door een mix van wetenschappelijke inzichten en praktische oefeningen. Diepgang en het verhaal achter de mens zijn nog steeds hele belangrijke onderdelen van mijn werk. Bij mij dus geen spirituele zweverigheid, maar no-nonsense coaching die echt ergens toe leidt.

Ik stap graag buiten mijn eigen comfortzone door bijvoorbeeld te doen aan improvisatietheater of halve marathons te rennen. Dingen doen die eigenlijk een beetje eng zijn, leert mij heel veel over mezelf.

Ik blijf sowieso continu leren. Dit jaar volg ik trainingen in lichaamsgerichte therapie en hoogbegaafdheid en daarnaast ben ik begonnen aan een universitaire bachelor psychologie. Hierdoor krijgt mijn coaching nog meer diepgang.

Boek over introvert leiderschap

Schrijfster ben ik uiteindelijk ook geworden. Ik ben de auteur van het boek Introvert Leiderschap. In dit boek ga ik in op wat introversie is, welke opvattingen er leven rond goed leiderschap en met welke vooroordelen introverte leiders te maken hebben.

Aan de hand van interviews met introverte leiders uit de hele wereld laat ik vervolgens zien welke kracht er schuilt in introvert leiderschap. 

Introvert Leiderschap schreef ik op basis van mijn eigen onderzoek onder 400 introverte leiders wereldwijd. Het boek is ook vertaald in het Engels. De Nederlandse versie is inmiddels in zijn derde druk.

Opleidingen

 • Bachelor Frans

  Universiteit Leiden - 2004 - 2008

 • Master Journalistiek en Nieuwe Media

  Universiteit Leiden - 2008 - 2010

 • Master of Business Administration

  Berlin School of Creative Leadership - 2018 - 2020

 • Coachopleiding

  ICM - 2019-2020

 • Progressiegericht coachen

  Centrum voor Progressiegericht Werken - 2020 - 2021

 • Ontwikkelingspsychologie

  Open Universiteit - 2021 - 2022

 • Sociale psychologie

  Open Universiteit - 2022 - 2023

 • Bachelor psychologie

  Open Universiteit - 2023 - 2026

Certificaten

 • Noloc Register Loopbaanprofessional

  Noloc - 2022

 • TMA Practicioner

  TMA - 2022

Hoe ik mijn kwaliteit waarborg

Contact

Ik ben beschikbaar voor coaching, trainingen en workshops. Neem contact met me op voor meer informatie. 

Bekijk mijn diensten