zelfvertrouwen

Af en toe twijfelen is heel normaal

Karolien Koolhof
Af en toe twijfelen is heel normaal

Waar denk je aan bij het woord zelfvertrouwen? Veel mensen geven als antwoord dat iemand die zelfverzekerd is nooit twijfelt aan zichzelf. Dat beeld klopt echter niet, integendeel zelfs.

Zelfvertrouwen is, heel simpel gezegd, vertrouwen in je eigen kunnen. Het is de overtuiging dat je in staat bent om te gaan met de uitdagingen die je tegenkomt en daarnaast de wil om die daadwerkelijk aan te gaan. Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat je kunt en dus ook niet kunt.

Zelfvertrouwen is echter geen constante. Er zullen altijd situaties zijn waarin je je minder zeker voelt dan op andere momenten. Dit heeft te maken met bepaalde beschermingsmechanismes die we als mensen hebben. Zodra we iets nieuws gaan doen, treden die in werking. Het is dat stemmetje dat je vertelt dat je bepaalde dingen toch maar beter niet moet doen, want kun je dat eigenlijk wel? En zijn anderen daar niet sowieso veel beter in?

Dit soort zelftwijfel heeft een functie. Het beschermt je tegen vervelende dingen zoals afwijzing door anderen of het maken van fouten. Maar zonder fouten te maken, kun je niet leren. Denk maar eens terug aan hoe je eerder in je leven dingen hebt geleerd. Waarschijnlijk deed je dat ook niet allemaal foutloos?

Juiste dosering

Om zelfverzekerd te zijn, hoef je fouten dan ook niet uit de weg te gaan. De zelftwijfel en angst voor het onbekende mogen er zijn, zolang ze je leven niet gaan beheersen. In de juiste dosering zijn ze juist heel waardevol, omdat ze je helpen om net even wat langer na te denken of wat meer informatie te verzamelen. Dat komt het resultaat alleen maar ten goede.

Daadwerkelijk zelfvertrouwen hebben, begint met de beslissing om zelfverzekerd te zijn. Daarvoor moet je aan de slag met je innerlijke criticus, zodat die wat minder invloed krijgt op je dagelijks leven. Ook kun je je lijf trainen in zelfverzekerdheid, bijvoorbeeld door het aannemen van een power pose (zie ook de video hieronder) Tenslotte kun je ook je mindset aanpakken, door meer te focussen op je kwaliteiten dan je tekortkomingen. 

Twijfel je of dat allemaal wel lukt? Dat is dus heel normaal en zegt helemaal niets over je zelfvertrouwen. Af en toe twijfelen is namelijk heel normaal.

Wil je aan de slag met dit thema? Neem dan gerust contact met me op.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht