Als mens vinden we het fijn om ergens bij te horen. In vroeger tijden was dat ons overlevingsmechanisme en nog steeds is het sterk aanwezig. Dat maakt dat we allemaal ook in zekere zin bang zijn om afgewezen te worden, zeker als introvert. Maar wat nu als die angst jou tegenhoudt?

Kleine baby's zoeken het al: acceptatie en liefde van hun omgeving. Zonder die twee dingen kunnen ze immers niet overleven. Gedurende ons leven blijft die behoefte aanwezig, zij het in een wat minder sterke variant. Het neemt de vorm aan van zoeken naar gelijkgestemden. 

Als introvert kan het soms voelen alsof je anders bent, waardoor het lastiger kan lijken om gelijkgestemden te vinden. Alhoewel er net zoveel introverten als extraverten rondlopen, val je als introvert vaak simpelweg wat minder op. Je bent wellicht stiller en minder aanwezig dan anderen. En het lijkt misschien alsof anderen jou helemaal niet begrijpen. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat je jouw introverte kant maar beter kunt verstoppen, om geaccepteerd te worden. Want die vinden anderen misschien maar raar.

Angst voor afwijzing maakt dat veel introverten zich sterk gaan aanpassen. In plaats van uit te gaan van hun unieke kracht, proberen ze te voldoen aan wat zij denken dat er van hen verwacht wordt. Het resultaat is een afgevlakte versie van zichzelf, waardoor anderen juist de unieke kracht van de introvert niet meer te zien krijgen. Die zit diep verstopt achter de veilige muur van de comfortzone.

Geluksgevoel

Door bepaalde aannames over wat anderen denken en het uit de weg gaan van confrontatie kun je jezelf als introvert uiteindelijk behoorlijk tegenhouden. Misschien loop je wel rond met een prachtig idee voor een nieuw bedrijf, maar durf je die stap niet te zetten uit angst of afgewezen te worden. Of wellicht heb je een bijzonder schilderij gemaakt, maar durf je het aan niemand te laten zien om dezelfde reden. Daardoor blijf je werk doen dat je eigenlijk niet leuk vindt, of zal niemand ooit jouw schilderij zien. Terwijl daar nu juist de sleutel ligt naar een groter geluksgevoel.

Deze vicieuze cirkel doorbreken kan alleen door te stoppen met aanpassen en de confrontatie aan te gaan met jouw angst voor afwijzing. Door die verder te onderzoeken zul je ontdekken waar die vandaan komt en hoe je er op een andere manier mee om kunt gaan. Oefen je hier regelmatig mee, dan zal het uiteindelijk steeds gemakkelijker worden om uit te gaan van je eigen kracht. Daar kan toch niemand het mee oneens zijn?

Wil je eens vrijblijvend praten over hoe je beter om kunt gaan met angst voor afwijzing? Neem gerust contact met me op.