Het is een onderwerp dat ik veel tegenkom bij de mensen die ik coach: faalangst. Het kan je nogal tegenhouden in wat je wilt en dus is het zaak om er wat mee te doen. Maar waar komt het eigenlijk vandaan?

In onze prestatiegerichte maatschappij is het behalen van successen erg belangrijk. Dat leren we al op de basisschool en blijft gedurende onze hele carrière aanwezig in de vorm van bijvoorbeeld targets of functioneringsgesprekken. Alhoewel dit kan motiveren, kan het er ook juist voor zorgen dat je je te veel focust op presteren in plaats van ontwikkelen. Fouten maken wordt daardoor een no-go, waardoor het erg lastig wordt om jezelf te ontwikkelen.

In plaats van te denken vanuit een vaste mindset, kun je beter vanuit een groeimindset naar dingen kijken. Daarbij sta je jezelf toe om fouten te maken en daarvan te leren. Je koppelt bovendien je handelen los van jouw eigen identiteit. Waar een vaste mindset faalangst in de hand werkt, zul je merken dat een groeimindset je helpt om milder voor jezelf te zijn. Vind je dit lastig? Ik deel graag een paar inzichten met je om het makkelijker te maken.

Capaciteiten staan niet vast

Denk jij dat jouw talenten vastliggen en dat je er totaal geen invloed op hebt? Think again. Alhoewel onze drijfveren redelijk stabiel zijn, heb je wel degelijk invloed op jouw talenten. Door veel te oefenen kun je beter worden in iets, waarbij het ook helpt als je hier sterk gemotiveerd voor bent. 

Leer je iets nieuws, dan maken jouw hersenen nieuwe verbindingen aan. Neuroplasticiteit noemen we dat. Zeg dus voortaan niet meer dat je iets niet kunt, maar dat je iets NOG niet kunt. Hoor je het verschil?

(bijna) niemand houdt van nieuwe dingen

Vanuit de oertijd hebben we als mens geleerd dat het gevaarlijk kan zijn om buiten onze comfortzone te stappen. In de oertijd betekende dat namelijk dat je zomaar een beer tegen kon komen. Alhoewel die kans tegenwoordig een stuk kleiner is, vinden we het nog steeds spannend om ons in het onbekende te begeven. Wat als er iets gebeurt?

Toch zul je uit die comfortzone moeten als je iets nieuws wilt leren. Niet te ver, want dan kom je in de zogeheten paniekzone. Blijf je die voor, dan bevind je je in de leerzone. Dat voelt in het begin wat onwennig, maar je zult merken dat het steeds beter gaat. En ineens heb je weer iets nieuws geleerd.

Fouten maken moet

Hoe heb jij vroeger leren rekenen of spellen? Waarschijnlijk maakte je wel eens wat fouten. En toen je leerde lopen, ben je ook een paar keer flink gevallen. Fouten maken is dan ook onderdeel van het leerproces. Een fout vertelt ons hoe we iets de volgende keer anders en beter kunnen doen, zodat we kunnen groeien. Maak daar dus gebruik van. 

Hierbij is het de kunst om die fouten los te koppelen van jezelf. Als jij iets fout doet, betekent dat niet dat jij als persoon helemaal fout bent. Je intentie was waarschijnlijk de juiste. Je koos alleen niet de juiste strategie. Door op deze manier te denken, zul je merken dat je milder wordt voor jezelf.

Focus op groei

Ben je geneigd om vooral te kijken naar het eindresultaat en de prestaties die je levert? Dan kan het wel eens zijn dat je veel van leerproces mist. Probeer eens te kijken naar alle mooie tussenstappen die je zet en wat je daarvan geleerd hebt. Op die manier geniet je meer van het proces, waardoor het resultaat minder belangrijk wordt. Vergeet onderweg ook niet te genieten.

Wil je meer weten over hoe je kunt werken aan een groeimindset? Dit is onderdeel van mijn coachtrajecten. Neem gerust contact op voor meer informatie.