De termen introvert en extravert kennen de meeste mensen wel. Het verschil zit hem in het feit of je oplaadt door af en toe alleen te zijn of juist door je te omringen met andere mensen. Maar in feite is er een hele grote groep mensen die daar precies tussenin zit. Zij worden ambivert genoemd en kunnen zich op het ene moment wat introverter en het andere wat extraverter gedragen. Dit zijn de kenmerken van een ambivert.

De Big Five persoonlijkheidstest laat zien waar je als persoon staat op het vlak van extraversie. Je hebt altijd een bepaald percentage introversie in je en daarnaast ook een percentage extraversie. In welke verhouding dat precies is, verschilt per persoon. Zo ben ik zelf voor zo'n tachtig procent introvert en daarnaast dus nog twintig procent extravert.

De curve van de Big Five is echter normaal verdeeld. Dat betekent dat de lijn een piek vertoont in het midden en dat hij verder afvlakt richting de linker- en de rechterkant. Zo'n zeventig procent van de mensen is dus ambivert en daarnaast is zo'n 15 procent van de mensen eerder introvert danwel extravert. 

Ambivert

De meeste mensen zitten dus in het midden, als ambivert. Welke kant je van jezelf laat zien, hangt af van de situatie. Het ene moment ben je het liefst omringd door vrienden, maar het andere ben je liever alleen. En soms houd je je op de vlakte, maar je kunt ook honderduit spreken over dingen die jou interesseren. Anderen vinden het daardoor wel eens lastig om jou te kunnen plaatsen. 

Voor jou als ambivert is het echter erg makkelijk om te schakelen tussen meer introvert en meer extravert gedrag. Dit is deels aangeboren, maar hangt ook af van hoe je dit gedurende je leven hebt leren in te zetten. Realiseer je in ieder geval dat de meeste mensen ergens in het midden zitten, wat het gemakkelijker zal maken om aansluiting te vinden. Als ambivert kun je bovendien ook goed schakelen met zowel de meer introverte als extraverte mensen.

Verschillen met introversie en extraversie

Op basis van mijn eigen onderzoek kwam ik tot de volgende definitie van introversie:

'Een introvert is iemand die oplaadt door alleen te zijn. Dat wil niet zeggen dat hij niet bij andere mensen wil zijn. Een introvert geeft echter de voorkeur aan kleinere groepen mensen bij sociale gelegenheden. Hij heeft daarnaast meer tijd nodig om zijn gedachten te kunnen uiten en om dingen te analyseren dan een extravert.’

Het verschil met een ambivert is dat die laatste net wat minder de behoefte voelt om alleen te zijn en dat deze gemakkelijker zijn gedachten uit kan spreken. Hij heeft ook niet altijd de behoefte om de diepte in te gaan, maar kan soms ook genieten van gesprekken over koetjes en kalfjes. Het gaat daarbij telkens om het vinden van de juiste balans in een bepaalde situatie.

Extraverten daarentegen vinden het vaak vreselijk om alleen te zijn. Zij omringen zich het liefst met andere mensen en houden van snel schakelen. Ze vinden het daardoor vaak lastiger om zich voor een langere tijd op een bepaalde taak te concentreren. Dit heeft te maken met de manier waarop de hersenen van de extravert werken. Hij is minder gevoelig voor dopamine en zal daar dus eerder en vaker naar op zoek gaan.

Ben je benieuwd of jij een introvert, een extravert of een ambivert bent? Doe de test!