brainstormen introvert introversie

Brainstormen voor introverten: zo maak je het prettig

Karolien Koolhof
Brainstormen voor introverten: zo maak je het prettig

Brainstormen is voor veel introverten geen pretje. De snelheid en het onverwachte ervan maken dat je als introvert namelijk het idee hebt dat je te traag of niet spontaan genoeg zou zijn. Niets is echter minder waar. Een paar tips om het fijner te maken voor jezelf.

Ken jezelf

Als introvert werkt jouw denkproces net even anders dan bij een extravert. Jij denkt namelijk voordat je spreekt en het liefst bekijk je zaken ook nog eens vanuit verschillende perspectieven. Dat, terwijl een extravert denkt en spreekt tegelijk, waarbij het spreken helpt om gedachten te structureren. Hierdoor komt een extravert helemaal tot zijn recht tijdens een brainstormsessie, maar jij als introvert krijgt het gevoel dat je te weinig bijdraagt. Je bewust zijn van dit verschil is echter de eerste stap om brainstormen fijner te maken voor jezelf. Het zorgt er namelijk voor dat je snapt waarom jij meer tijd nodig hebt, waardoor je daar aandacht voor kunt vragen.

Vraag bedenktijd

Een volgende stap die daaruit voortvloeit is om tijdens een brainstorm bedenktijd te vragen. Vaak wordt er bij een brainstorm gebruik gemaakt van een zogeheten 'stream of consciousness', oftewel: je schrijft alles op wat er in je opkomt. Bij introverten werkt het beter als je eerst even een paar minuten de tijd krijgt om zelf na te denken en dingen op te schrijven voordat je ze deelt. Wees je hier bewust van en vraag die tijd dus. Je zult merken dat je met meer ideeën komt en dat je beter kunt nadenken dan wanneer je on the spot antwoord moet geven.

Bereid je voor

Een andere manier om je prettiger te voelen tijdens een brainstorm is om je goed voor te bereiden. Weet je dat er een sessie aan zit te komen waarin je gaat brainstormen? Zorg dan dat je je goed informeert over de onderwerpen die aan de orde zullen komen, zodat je daar alvast over na kunt denken. Schrijf alvast een paar ideeën op die bij je opkomen, zodat je ze mee kunt nemen naar de sessie. Op die manier zal jouw inbreng gehoord worden en voel je je niet overrompeld tijdens de sessie.

Durf ruimte te vragen

Veel van de introverten die ik coach vinden het lastig om ruimte in te nemen, letterlijk en figuurlijk. Dat is echter wel een voorwaarde voor zowel het vragen van bedenktijd als het delen van de ideeën die je hebt voorbereid. Vaak zitten er achter die terughoudendheid bepaalde aannames die maken dat je je niet uitspreekt. Door die aan te pakken zul je merken dat het gemakkelijker wordt om meer ruimte te krijgen en daadwerkelijk gehoord te worden.

Wil je met bovenstaande zaken aan de slag? Ik praat er graag een keer verder over met je

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht