Introversie is een complex onderwerp met vele facetten. Tijdens mijn eigen onderzoek naar introversie en introvert leiderschap voor mijn boek Introvert Leiderschap kwam ik talloze professoren, sprekers en schrijvers tegen die hier wat over gezegd of geschreven hebben. Hieronder deel ik graag de video's en boeken die ik het meest waardevol vind.

Video's over introversie

Susan Cain - The Power of Introversion

Op wereldwijd niveau is Susan Cain de bekendste naam als het gaat over introversie. In 2012 bracht ze het boek Quiet uit, wat mij betreft het standaardwerk over introversie. In haar TEDtalk deelt Susan veel van haar eigen ervaringen als introvert en zoomt ze ook in op de kracht van de introvert. Een mooi voorbeeld van hoe inspirerend een introvert kan spreken.

The Quiet Power of Introverts - BBC

Begin dit jaar maakte de BBC een video die heel duidelijk uitlegt wat introversie nu precies is en waarom het een mooie eigenschap is om te hebben. Hij is gemaakt door illustratrice Sofja Umarik, zelf ook een introvert.

Angela Hucles - Why We Need Introverted Leaders

Angela Hucles, een Amerikaanse voetbalspeelster, houdt in deze TEDtalk een vurig pleidooi voor introvert leiderschap. Zij is zelf een introvert en ziet veel voordelen aan introvert leiderschap, zowel binnen de sport als daarbuiten.

Psychologie Magazine - Vier je introversie!

Psychologie Magazine heeft 2021 uitgeroepen tot jaar van de introvert. In een speciale videoreeks laten ze introverte BN'ers aan het woord over hun introversie. Inspirerend en ontwapenend.

Boeken over introversie

Quiet Susan Cain

Quiet - Susan Cain 

Een uitgebreid boek van Susan Cain over introversie, met daarin ook de ervaringen van diverse introverten zelf. Het geeft veel inzicht in wat introversie nu precies is en ook welke kracht erin zit. Het is wel vanuit een vrij Amerikaans perspectief geschreven.

 

Introverted Leader

The Introverted Leader - Jennifer Kahnweiler

Jennifer Kahnweiler was de eerste die aandacht vroeg voor de combinatie van introversie en leiderschap. Ze is zelf een extravert, maar haar man is introvert en dat is waarom het onderwerp haar zo fascineert. In dit boek geeft ze een eigen methode om als introvert een goede leider te zijn.

 

Jill Chang

Quiet is a Superpower - Jill Chang

De Taiwanese Jill Chang gebruikte haar eigen ervaringen als introvert als een case study in dit boek over de kracht van introversie. Het biedt een mooi Aziatisch perspectief op dit onderwerp. Daarnaast staan er ook heel erg veel nuttige tips in voor introverten.

 

Introvert Advantage

The Introvert Advantage - Marti Olsen Laney

In dit boek combineert Marti Olsen Laney diverse wetenschappelijke inzichten met handige tips over hoe je als introvert om kunt gaan met bepaalde situaties. Een erg uitgebreid en volledig boek voel interessante feiten over introversie.

 

De kracht van stille mensen

De Kracht van Stille Mensen - Sophia Dembling

Blogger en journalist Sophia Dembling schrijft onder andere voor Psychology Today, waar ze een tijdje een eigen blog had onder de naam The Introvert's Corner. In dit boek zijn de beste blogs gebundeld. Stuk voor stuk mooie anekdotes over wat het betekent om een introvert te zijn.

 

Introvert Power

Introvert Power - Laurie Helgoe

Psycholoog en introvert Laurie Helgoe schreef dit uitgebreide en praktische boek over de kracht van introversie. In de laatste vijf hoofdstukken gaat ze in op hoe je als introvert het beste tot je recht komt.

 

 

 

Ik moet nog even kijken of ik kan

Ik moet nog even kijken of ik kan - Liesbeth Smit

Hilarisch en herkenbaar boek van journalist Liesbeth Smit. Ze geeft uitleg over wat introversie nu precies is en besteedt daarnaast aandacht aan de introvert in relaties, op de werkvloer en het introverte kind.

 

 


Introvert leiderschap

Introvert Leiderschap - Karolien Koolhof

Na alles wat ik gelezen en gezien had, miste ik nog een boek over introversie en introvert leiderschap vanuit wereldwijd oogpunt. Het was een van de redenen waarom ik onderzoek ging doen naar deze thema's en dertig introverte leiders wereldwijd interviewde. De resultaten van dat onderzoek heb ik verwerkt in mijn eerste boek, Introvert Leiderschap. En dat smaakt zeker naar meer.

Mist er nog een video of een boek in deze lijst? Laat het me dan vooral even weten!