In lastige situaties kun je als introvert soms overweldigd worden door wat er allemaal gebeurt. Je kunt je machteloos voelen en het lijkt wellicht alsof er geen oplossing in zicht is. De echte oplossing ligt echter vaak in het nemen van de regie over je eigen gedachten. Focus je op dat waar je invloed op hebt en laat al het andere los. Het zal je meer energie en meer zicht op mogelijkheden bieden.

Een handig model dat je hierbij kan helpen is de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid. Dit model van Stephen Covey komt uit het boek De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap. In het kort gaat het model over de keuze tussen aandacht geven aan dingen waar je je betrokken bij voelt, maar waar je niets aan kunt doen of aandacht geven aan dingen waar je wel invloed op hebt.

De grootste cirkel binnen het model is de Cirkel van Betrokkenheid: alle dingen waar je je druk over maakt in je leven. In die cirkel vind je een kleinere cirkel, de zogenaamde Cirkel van Invloed. Daarin vind je alle dingen waar je als individu wél iets aan kunt doen. Bijvoorbeeld: je kunt je druk maken over het feit dat het coronavirus zich wereldwijd heeft verspreid, maar daar heb je als individu beperkt invloed op. Waar je meer invloed op hebt, is de kans dat mensen in jouw omgeving ziek worden. Door binnen te blijven kan je die kans aanzienlijk beperken.

Cirkel van invloed

Slachtoffer
Hoe meer je je aandacht richt op zaken waar je je betrokken bij voelt, maar waar je geen invloed op hebt, hoe kleiner je Cirkel van Invloed wordt. Met als gevolg dat je energie weglekt, je steeds meer reactief gedrag vertoont en je jezelf slachtoffer voelt. Je Cirkel van Betrokkenheid groeit en je eigen Cirkel van Invloed wordt daardoor steeds kleiner. Je kunt er zelfs van overtuigd raken dat je niet eens een Cirkel van Invloed hebt.

Hoe meer je je aandacht richt op zaken waar je wel invloed op hebt, hoe groter je eigen Cirkel van Invloed wordt. Met als gevolg dat je juist energie krijgt, je proactief gedrag vertoont en je steeds vaker op zoek gaat naar mogelijkheden. Dus je Cirkel van Invloed groeit en drukt je Cirkel van Betrokkenheid steeds verder weg.

Het vraagt in het begin wat extra aandacht, maar je zult zien dat deze gedachtenoefening uiteindelijk routine kan worden. Daardoor wordt het gemakkelijker om met lastige situaties om te gaan en zul je je energie vooral besteden aan dat waar je invloed op hebt, in plaats van aan dat wat je toch niet kunt veranderen.