Weten wie je bent, waar je goed in bent en wat je leuk vindt is van groot belang voor het vinden van een baan die echt bij je past. Maar waar begin je en hoe leer je jezelf nu echt goed kennen? 

Zelfkennis gaat in grote lijnen om weten waar je talenten en wensen liggen, maar ook weten waar je minder goed in bent en wat je minder leuk vindt. Daarbij is het van belang om op zoek te gaan naar de zogeheten autonome motivatie: de dingen die jou van nature interesseren, of de interesses van je omgeving die je je in de loop der tijd eigen hebt gemaakt.

Er zijn verschillende manieren om jezelf beter te leren kunnen. Je kunt ten eerste aan zelfreflectie doen en eens op een rijtje zetten waar jij vindt dat je kwaliteiten liggen. Wat vaak ook erg goed werkt is het eens aan anderen vragen. De dingen waar we echt goed in zijn, nemen we namelijk graag voor lief. Daardoor worden we er een beetje blind voor en wordt het lastig om ze aan te wijzen als kwaliteiten. 

Experimenteer

Leren over jezelf kan ook door bepaalde dingen uit te proberen. Verwacht je dat je een bepaalde baan leuk zal vinden? Kijk of je een keer een dagje mee kunt lopen met iemand die dat werk nu al doet. Kleine experimenten zijn vaak de beste manier om te kijken of jouw aanname klopt. Dit brengt minder risico's met zich mee dan het roer in één keer drastisch omgooien.

In mijn trajecten besteed ik op verschillende manieren aandacht aan zelfinzicht. Ik doe verschillende oefeningen waardoor mensen zichzelf nog wat beter leren kennen en gebruik daarbij ook de omgeving van die mensen. Daarnaast zijn er wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstesten zoals de Big Five en de loopbaanscan, die nog wat extra inzicht kunnen bieden in hoe iemand in elkaar zit en wat er bij diegene past.

Bouwsteen

Voor mij is zelfinzicht een hele belangrijke bouwsteen in een coachtraject. Door jezelf beter te leren kennen, wordt het namelijk gemakkelijker om een baan te vinden die echt bij je past en om duidelijk te communiceren over jouw voorkeuren. Mensen zijn snel geneigd om zich aan te passen, maar in de praktijk werkt het vaak veel beter als je iets vindt wat daadwerkelijk bij je past.  

Leren over jezelf houdt overigens nooit op. Zelfs wanneer je denkt jezelf al goed te kennen, zullen er nog dingen zijn die je over jezelf kunt ontdekken. Wat jou tegenhoudt om een bepaalde stap te zetten bijvoorbeeld. Of waarom je bepaalde patronen hebt ontwikkeld. Wil je hier eens vrijblijvend over verder spreken? Neem gerust contact met mij op!