Wanneer we het hebben over veranderen van carrière, zijn we al snel geneigd om te denken aan een drastische verandering waarbij je alle schepen achter je verbrandt. Dat is echter lang niet altijd de beste oplossing. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat het slimmer is om het stapsgewijs aan te passen.

Tv-programma's als Ik Vertrek en Het Roer Om varen er wel bij: drastische veranderingen van de ene op de andere dag, waarbij vaak achteraf pas blijkt dat het toch niet zo'n heel goed idee was. Op tv zorgt dat voor lachwekkende situaties, maar voor de personen zelf is het eigenlijk helemaal niet zo leuk. Bijvoorbeeld omdat er geen weg terug is of al het spaargeld is gebruikt voor die stap.

Uit onderzoek van econoom Herminia Ibarra blijkt dan ook dat zo drastisch het roer omgooien niet altijd het beste is. Zij pleit voor een zogeheten 'test- en leeraanpak', waarbij je steeds met kleine stapjes test of datgene wat jij bedacht had ook daadwerkelijk klopt. Bijvoorbeeld door in plaats van direct naar Frankrijk te verhuizen eerst eens een dagje mee te lopen bij een B&B in Nederland. Gewoon om te zien hoe dat bevalt.

In de praktijk

In een van mijn ontwikkeltrajecten sprak ik de afgelopen weken een kandidaat die zelf ook het idee had dat ze het roer drastisch om moest gooien. Ze hoopte dat op basis van beroepskeuze- en persoonlijkheidstesten duidelijk zou worden wat er bij haar zou passen en dat ze dat dan simpelweg kon gaan doen. Maar dat is helaas niet hoe het werkt in de praktijk.

Zelf merkte deze kandidaat ook dat dat een veel te grote stap zou zijn voor haar. Ze had nog te weinig informatie om de stap definitief te kunnen maken, wat haar aan het twijfelen bracht. Daardoor leverde het al dan niet nemen van die beslissing haar best wel wat stress op, ook omdat ze hele hoge verwachtingen stelde aan zichzelf. In haar hoofd had ze van alles bedacht, maar in realiteit wist ze eigenlijk nog helemaal niet hoe dat eruit zou zien.

Door samen te kijken naar mogelijke kleine experimentjes om te zien of haar volgende stap echt bij haar zou passen, ontstond er uiteindelijk meer rust. ,,Ik snap ook eigenlijk niet waarom ik zo'n haast heb", gaf ze aan. ,,Zo drastisch het roer omgooien past ook  helemaal niet bij mij." 

In plaats van een ontwikkelplan met drastische en onomkeerbare plannen ligt er nu een plan met een aantal van dat soort experimentjes voor de komende tijd. Stuk voor stuk veel beter behapbaar en daardoor ook gemakkelijker uit te voeren. Ieder testje zal haar iets leren, waardoor ze op tijd bij kan sturen. Op die manier voorkom je dat het uiteindelijk toch allemaal tegenvalt.

Ben je ook toe aan een nieuwe stap op jouw manier? Neem gerust contact met mij op over de mogelijkheden.