Ben jij een introvert en vind je het lastig om tijdens vergaderingen genoeg ruimte te krijgen of goed uit de verf te komen tijdens een sollicitatie? Het zijn dingen waar veel introverten mee worstelen, maar waar je wel degelijk stappen in kunt zetten. Een paar tips om het beste tot je recht te komen in je werk.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker voor introverten. Omdat je als introvert eerst denkt en dan pas spreekt, is het van groot belang om je goed voor te bereiden op vergaderingen en presentaties, maar natuurlijk ook sollicitaties. Op die manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en weet je zeker dat jij de bijdrage doet die je wilt doen. Je kunt zelfs een paar keer oefenen, om er zeker van te zijn dat het goed overkomt.

Ga voor persoonlijk contact

Introverten vinden het vaak lastig om in een groepssetting kennis te maken met mensen. Kies er indien mogelijk dan ook voor om dat één op één te doen, zodat je beter tot je recht komt. Introverten zijn goede luisteraars en tijdens dit soort persoonlijke gesprekken kun je iemand echt goed leren kennen door veel vragen te stellen en oprecht geïnteresseerd te zijn. Dat zal je ook helpen om je sneller op je gemak te voelen op een nieuwe plek.

Lees je in

Ga je solliciteren bij een nieuw bedrijf? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van dat bedrijf door er eerst wat meer over te lezen. Wat is de werkwijze? Wat voor mensen werken er? En hoe zijn de kantoren ingericht? Dat soort informatie kan je helpen om je meer op je gemak te voelen zodra je daadwerkelijk op gesprek mag, omdat je dan al wat meer weet over het bedrijf.

Laat je horen

Sommige introverten hebben de neiging om ineens heel snel te gaan praten, om maar zo snel mogelijk uit de spotlights te kunnen stappen. Of ze mompelen, omdat ze liever niet de aandacht op zich willen vestigen. Maar wil je dat je boodschap echt overkomt, wees dan niet bang om op rustige en heldere toon je verhaal te doen. Introverten zijn vaak goed voorbereid, waardoor ze een verhaal hebben dat de moeite waard is. Vertrouw erop dat jij je publiek daarmee zult weten te boeien.

Zoek een rustig plekje

In de huidige kantoortuinen kan het als introvert soms knap lastig zijn om je goed te kunnen concentreren. Overal om je heen gebeurt iets en elk geluid kan je uit je concentratie halen. Wil je je echt even focussen, zorg dan dat je een rustig plekje vindt om ongestoord te kunnen werken. En meld dit ook aan je collega's, zodat die je niet alsnog gaan zoeken wanneer jij net rustig aan het werk bent. Als introvert heb je dit af en toe gewoon nodig, dus neem het jezelf ook vooral niet kwalijk.

Wil je meer weten over hoe je om kunt gaan met lastige dingen zoals netwerken of dominante mensen? In mijn programma De Kracht van de Introvert ga ik dieper in op wat dit zo lastig maakt en ook hoe je hier als introvert mee om kunt gaan. Je leest er hier meer over.