Veel introverten die ik coach hebben de neiging om meer ruimte aan een ander te geven dan aan zichzelf. Wat ze zich vaak niet realiseren is hoe die voorkeur er onbewust voor kan zorgen dat ze zich ondergeschikt gaan voelen aan de ander en daar niet meer uit komen. Door je meer bewust te zijn van hoe jouw gedrag dat van een ander beïnvloedt, kun je hier iets aan doen.

De meeste introverten hebben we de neiging in te binden als ze overschreeuwd worden. Het omgekeerde gaat ook op: als jij je teruggetrokken of afhankelijk gedraagt, dan gaat de ander bijna vanzelf autoritair of leidend gedrag vertonen. Jouw gedrag beïnvloedt dus direct dat van de ander.

De meeste communicatie tussen mensen gaat dan ook helemaal niet over de inhoud, maar over de relatie tussen mensen. Er kan onenigheid ontstaan als je de wensen van de ander hierin niet respecteert. Dat heeft veel met macht te maken. Iemand die de baas wil zijn, zal jou in een ondergeschikte rol proberen te krijgen. Maar wat nu als jij je daar als introvert helemaal niet prettig bij voelt?

Roos van Leary

Zowel door wat je zegt als door non-verbale communicatie kun je de ander duidelijk maken wat jouw wensen zijn in het gesprek dat je voert. De Amerikaanse psycholoog Timothy Leary heeft zich veel met de relatie in communicatie bezig gehouden. Daarbij gaat het om twee vragen:

  1. Wie is de baas? (wie zit boven en wie zit onder?)
  2. Met elkaar of tegen elkaar? (samen of tegen?)

Leary vond twee opvallende verschijnselen in communicatie tussen mensen: zowel streven naar eigenbelang als naar gezamenlijk belang leidt tot hetzelfde gedrag bij de ander. Daarnaast lokt leiden volgen uit, en omgekeerd. Iemand die zich dominant opstelt, verwacht dus van de ander dat die zich opstelt als ondergeschikt. En stel jij je zelf ondergeschikt op, dan zal de ander geneigd zijn om dominant te zijn.

Leary maakte hier een model bij, de zogeheten Roos van Leary:

 

Roos van Leary

 

 

Introverten zijn vaak geneigd om aan de onderkant te gaan zitten, door zich terug te trekken, te volgen, mee te werken of zelfs (ongemerkt) opstandig te worden. Door echter rekening te houden met de stijl van de ander, kun je dit veranderen:

  • Kijk welk gedrag de ander vertoont en sluit hier bij aan (als de ander onder zit, ga jij daar ook zitten)
  • Steek over naar ‘de andere kant’ (dus van aanvallend naar leidend of van leidend naar helpend)
  • Als de ander niet meteen meegaat, blijf je consequent vasthouden totdat de ander dat wel doet. Uiteraard wel met respect voor de ander.

Op deze manier kun je er als introvert voor zorgen dat je niet constant in een ondergeschikte rol belandt en dat jouw inbreng ook wordt gehoord. Een kwestie van ruimte geven en ruimte nemen dus.

Wil je leren hoe je als introvert de ruimte krijgt om jouw ideeën te delen? In mijn programma De Kracht van de Introvert staan we daar uitgebreid bij stil. Ik praat er graag een keer verder over tijdens een kennismakingsgesprek.