introvert extravert kinderen introversie

Introversie: aangeboren of aangeleerd?

Karolien Koolhof
Introversie: aangeboren of aangeleerd?

Een vraag die ik vaak krijg als coach is of introversie aangeboren is, of dat het zich later in het leven ontwikkelt. Het antwoord hierop is echter minder zwart-wit dan je misschien zou verwachten.

Introversie en extraversie zijn eigenschappen die al lang onderwerp zijn van onderzoek. Of iemand als introvert wordt geboren of dat het zich later ontwikkelt, is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Het antwoord ligt in een combinatie van je genen en de omgeving waarin je opgroeit.

Onderzoek toont aan dat introversie en extraversie voor een groot deel in je genen zitten. Dat betekent dat als je ouders introvert zijn, de kans groter is dat jij dat ook bent. Je wordt dus niet helemaal als een onbeschreven blad geboren, maar hebt al een bepaalde aanleg.

Hersenen

Er zijn ook verschillen in hoe de hersenen van introverten en extraverten werken. Introverten zijn bijvoorbeeld vaak beter in diep nadenken en plannen, omdat bepaalde delen van hun hersenen actiever zijn. Hierdoor hebben ze de neiging om situaties eerst goed te overdenken voordat ze actie ondernemen.

Een ander belangrijk verschil heeft te maken met hoe je hersenen omgaan met prikkels van buitenaf. Mensen die extravert zijn, zoeken vaak actief naar nieuwe ervaringen en sociale contacten omdat hun hersenen dat als belonend ervaren. Introverten daarentegen, raken sneller overprikkeld door te veel stimulatie en voelen zich meer op hun gemak in rustigere, minder drukke omgevingen.

Omgeving

Hoewel je met een bepaalde aanleg geboren wordt, speelt je omgeving ook een grote rol in hoe introvert of extravert je uiteindelijk wordt. Hoe je wordt opgevoed, de ervaringen die je opdoet, en de mensen om je heen kunnen ervoor zorgen dat je gedrag zich in een bepaalde richting ontwikkelt.

Een kind dat bijvoorbeeld positieve ervaringen heeft met sociale situaties, kan leren om wat extraverter gedrag te vertonen, zelfs als het van nature meer introvert is. Dit betekent dat je persoonlijkheid deels flexibel is en kan veranderen afhankelijk van je omgeving.

Balans

Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen niet volledig introvert of extravert zijn. De meeste mensen zitten ergens in het midden en kunnen in verschillende situaties anders reageren. Waar je voorkeur ligt, merk je vaak aan hoeveel energie je krijgt van bepaalde activiteiten. Gedrag dat niet natuurlijk voor je is, kost je meestal meer energie. Door te luisteren naar je eigen behoeften en die te respecteren, kun je beter in balans blijven.

Wil je meer leren over introversie en hoe je die kunt omarmen? Dan kan mijn traject De Kracht van de Introvert je helpen om beter te begrijpen hoe je je energie kunt beheren en je sterke punten kunt benutten.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht