Als coach krijg ik regelmatig te maken met cliënten die niet alleen introvert zijn, maar ook hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is een term die vaak wordt gebruikt om mensen te beschrijven die een verhoogde gevoeligheid hebben voor prikkels en emoties in hun omgeving. In dit blog wil ik graag de link tussen hoogsensitiviteit en introversie bespreken en de overeenkomsten en verschillen tussen beide kenmerken toelichten.

In de kern zijn hoogsensitiviteit en introversie twee verschillende eigenschappen. Hoogsensitiviteit heeft te maken met de manier waarop iemand informatie verwerkt, terwijl introversie gaat over hoe iemand energie krijgt en gebruikt. Een hoogsensitief persoon kan zowel introvert als extravert zijn en een introvert persoon kan zowel hoogsensitief als niet-hoogsensitief zijn.

Over het algemeen wordt gesteld dat zo'n 70 procent van alle hoogsensitieve personen introvert is, maar dat maar liefst 30 procent extravert is. Introversie en hoogsensitiviteit zijn dus niet per se altijd aan elkaar gelinkt.

De prikkelgevoeligheid is bij introverten net wat anders dan bij hsp'ers. Bij een introvert gaat het met name om prikkels vermijden die te maken hebben met het contact met anderen (te grote groepen mensen, conflicten), terwijl bij een hoogsensitief persoon meer de zintuiglijke prikkels invloed hebben. Denk daarbij aan harde geluiden of fel licht. 

Overlap

Dat gezegd hebbende, is er wel een overlap tussen hoogsensitiviteit en introversie. Hoogsensitieve mensen hebben vaak meer tijd nodig om informatie te verwerken en hebben meer behoefte aan rust en stilte om overstimulatie te voorkomen. Dit kan leiden tot een voorkeur voor rustige omgevingen en een verhoogde behoefte aan alleen-tijd, wat vaak wordt geassocieerd met introversie.

Introversie, aan de andere kant, heeft te maken met waar je je energie vandaan haalt. Introverte mensen krijgen energie van rustige en solitaire activiteiten, terwijl extraverte mensen energie krijgen van sociale interactie. Hoewel hoogsensitieve mensen meer vatbaar zijn voor overstimulatie, kan een introvert persoon zonder hoogsensitiviteit ook overweldigd raken door te veel sociale interactie.

Onbegrip

Deze overlap kan ervoor zorgen dat hoogsensitieve mensen vaak als introvert worden bestempeld, en andersom. Dit kan leiden tot verwarring en onbegrip, vooral omdat beide eigenschappen niet altijd even zichtbaar zijn voor de buitenwereld.

Een andere overeenkomst tussen hoogsensitiviteit en introversie is dat beide eigenschappen vaak onderschat worden in de samenleving. Hoogsensitieve mensen kunnen gemakkelijk overprikkeld raken in drukke omgevingen en hebben meer tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe situaties, wat kan leiden tot negatieve stereotypering en onbegrip. Introverte mensen worden vaak gezien als saai, verlegen of ongeïnteresseerd, terwijl zij in werkelijkheid vaak diep nadenken over dingen en meer op de achtergrond blijven.

Ingetogen

Een verschil tussen hoogsensitiviteit en introversie is dat hoogsensitieve mensen vaak diepere emotionele reacties hebben op stimuli dan niet-hoogsensitieve mensen. Ze kunnen heftiger reageren op bijvoorbeeld een film, muziek of kunst. Introverte mensen daarentegen hebben over het algemeen een meer ingetogen en gereserveerde persoonlijkheid, wat zich kan uiten in een voorkeur voor diepgaande gesprekken en introspectie.

Zowel hoogsensitiviteit als introversie zijn geen stoornissen, maar normale variaties in persoonlijkheid en informatieverwerking. Ze hebben beide voor- en nadelen en kunnen zich op verschillende manieren uiten in verschillende situaties. Het begrijpen van deze verschillen en overeenkomsten kan helpen om meer begrip en respect te hebben voor de unieke eigenschappen van andere mensen en om betere relaties op te bouwen.

Als coach is het mijn doel om meer begrip te creëren voor de verschillende manieren waarop mensen hun energie en informatie verwerken. Hoogsensitiviteit en introversie zijn slechts twee van de vele persoonlijkheidskenmerken die ons uniek maken. Als je meer wilt weten over hoogsensitiviteit en introversie, nodig ik je uit om contact met mij op te nemen. Samen kunnen we kijken naar hoe deze eigenschappen van invloed zijn op jouw leven en hoe je hier beter mee om kunt gaan.