introvert

Leef of overleef jij?

Karolien Koolhof
Leef of overleef jij?

Introverten zijn vaak van nature geneigd om zichzelf aan te passen. Je zegt “ja” tegen een feestje omdat je denkt dat het van je wordt verwacht, terwijl je eigenlijk liever thuis zou zijn. Je stemt in met een energieslurpend project op werk, omdat je niemand wilt teleurstellen. Maar stel jezelf eens de vraag: leef jij, of ben je aan het overleven?

Aanpassingsgedrag is iets wat veel introverten goed kennen. Het komt vaak voort uit een diepgewortelde behoefte om erbij te horen, om conflicten te vermijden of om niet “te moeilijk” gevonden te worden. Misschien herken je de stem in je hoofd die zegt: “Doe maar gewoon, dan val je niet op.”

Hoewel dit gedrag ons soms kan helpen – bijvoorbeeld om harmonie te bewaren – heeft het ook een keerzijde. Als je je steeds aanpast aan de wensen van anderen, raak je jezelf kwijt. Je leeft niet meer vanuit je eigen behoeften, maar vanuit verwachtingen van buitenaf. En dat kost energie. Veel energie.

Leven of overleven

Leven en overleven lijken op het eerste gezicht misschien niet zo verschillend, maar in de praktijk voelen ze heel anders. Als je aan het overleven bent, doe je wat nodig is om door de dag te komen. Je zegt automatisch “ja” tegen verwachtingen, volgt routines zonder erbij stil te staan, en laat je leiden door wat anderen willen. Overleven voelt vaak alsof je constant aan het rennen bent, zonder echt te weten waar je naartoe gaat.

Leven daarentegen betekent dat je bewust kiest wat belangrijk voor je is. Je maakt tijd voor dingen die je energie geven, durft nee te zeggen tegen wat niet bij je past, en volgt een pad dat goed voelt voor jou. Het draait om voldoening, om momenten van vreugde en verbinding.

Hoe zit dit nu bij jou? Denk eens na over de afgelopen week. Heb je tijd genomen voor jezelf, of ging je van afspraak naar afspraak? Heb je “nee” durven zeggen, of voelde je je verplicht om overal “ja” op te zeggen? Voelde je je opgeladen, of juist uitgeput?

Nee zeggen

Hoe stop je nu met overleven? Het begint allemaal met het leren kennen van je grenzen. Vaak merken we pas dat we over onze grens zijn gegaan als het te laat is en we uitgeput zijn. Neem daarom de tijd om stil te staan bij wat jou energie geeft en wat juist energie kost. Als je dat helder hebt, kun je bewuster keuzes maken.

Een volgende stap is oefenen met nee zeggen. Dit kan in het begin spannend zijn, maar bedenk dat “nee” zeggen tegen iets dat niet bij jou past, eigenlijk “ja” zeggen is tegen jezelf. Begin klein: weiger bijvoorbeeld een extra taak op werk als je agenda al vol zit. Je zult merken dat het makkelijker wordt met de tijd.

Plan daarnaast bewust momenten in om op te laden. Voor introverten is tijd alleen vaak essentieel om weer energie te krijgen. Zie deze momenten als net zo belangrijk als een afspraak met een vriend of collega. Schrijf ze in je agenda en bescherm die tijd.

Maak keuzes die echt bij jou passen door jezelf steeds weer af te vragen: Wil ik dit echt, of doe ik dit omdat ik denk dat het moet? Het is verleidelijk om altijd aan verwachtingen te voldoen, maar het voelt zoveel beter om trouw te blijven aan jezelf.

Gelijkgestemden

Tot slot is het belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die je begrijpen en accepteren zoals je bent. Zoek gelijkgestemden, mensen bij wie je niet het gevoel hebt dat je jezelf hoeft te bewijzen. Dit maakt het een stuk makkelijker om je eigen pad te volgen.

Als je deze stappen zet, zul je merken dat het steeds natuurlijker wordt om te leven in plaats van te overleven. Het is een proces, maar het is het waard.

Voelt dit herkenbaar en wil je hiermee aan de slag? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt om weer echt te gaan leven, in plaats van te overleven.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht