Het is voor veel introverten een lastig onderdeel van hun werkdag: de vergadering. Ze vinden het vaak moeilijk om er tussen te komen en soms poppen er na afloop nog allerlei ideeën op die ze ook in hadden willen brengen. Een paar tips om het gemakkelijker te maken.

Heel in het kort kun je wel stellen dat de vergadering zoals we die nu kennen nogal indruist tegen de natuurlijke aard van de introvert. Het gaat immers om het met snelheid delen van allerlei ideeën en daar ook direct op inspelen. De hersenen van een introvert werken echter zo dat ze eerst informatie verwerken vanuit diverse perspectieven, voordat er een oordeel gevormd wordt. Dan is het agendapunt van de vergadering vaak al voorbij.

Bij extraverten werkt dat heel anders. Praten is bij hen onderdeel van het ordenen van gedachten en bij hen hoeft iets nog niet door en door geanalyseerd te zijn voordat ze het naar buiten brengen. Input van anderen helpt bij het ordenen van die gedachten en dus vinden extraverten het fijn als anderen hen bijvallen door te onderbreken. Iets wat introverten vaak juist heel vervelend vinden, omdat zij alles eerst grondig hebben overwogen.

Hoe zorg je nu dat je als introvert je zegje kunt doen tijdens een vergadering? En dat je niet ondersneeuwt vanwege de snelheid en het directe karakter van een vergadering? Een paar tips:

Bereid je goed voor

Ook hier geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zorg dat je vooraf goed weet waar de vergadering over gaat en dat je al hebt nagedacht over dat onderwerp. Dat helpt je om tijdens de vergadering direct jouw mening te kunnen formuleren. Het kan ook helpen om degene die de vergadering leidt vooraf te vertellen dat jij graag iets wilt delen. Op die manier kan diegene jou de ruimte geven, zonder dat je daar zelf tijdens de vergadering om hoeft te vragen.

Durf te onderbreken

Zoals ik hierboven uitlegde vinden introverten het vaak not done om iemand te onderbreken. Het is iets wat hen namelijk zou storen. Maar een extravert vindt het doorgaans helemaal niet erg om onderbroken te worden. Sterker nog, het kan diens gedachtengang verder vooruit helpen. Durf als introvert dus te onderbreken tijdens een vergadering. Doe dat wel op een manier waar jij je prettig bij voelt.

Vraag om bedenktijd

Introverten hebben vaak het idee dat ze direct tijdens de vergadering alles moeten delen. Maar soms heb je als introvert nu eenmaal iets meer tijd nodig om over iets na te denken. Vraag tijdens een vergadering dus gerust om bedenktijd als je die nodig hebt. Het zal ervoor zorgen dat je op een later moment met een veel beter idee kunt komen.

Vergaderen is één van de thema's die aan bod komen in mijn training Introverte Kracht in Beweging. Wil je meer weten over hoe je omgaat met dit soort introverte uitdagingen? Neem gerust contact met me op.