De zon schijnt, je brengt veel tijd buiten door en denkt misschien niet zo heel veel aan je dagelijkse werk momenteel. Toch is dat jammer, want de zomer is juist een heel goed moment om na te denken over jouw loopbaan. 

Voor veel mensen is het een soort van beloning na een jaar hard werken: de zomervakantie. Je neemt een paar weken afstand van je werk om totaal andere dingen te gaan doen. Dingen waar je door de waan van de dag normaal gesproken niet zo snel aan toekomt. Nadenken over jouw carrière kan daar heel goed onderdeel van zijn.

Juist door de fysieke afstand van je werk, is het in deze periode gemakkelijker om eens van een afstandje te kijken naar de stand van zaken. Zit je nog op de goede plek? Haal je nog voldoende voldoening uit je werk? Of is het tijd voor een nieuwe stap? Met wat meer afstand wordt het vaak een stuk gemakkelijker om daar eens naar te kijken. 

De zomerperiode wordt vaak ook gezien als een ideaal overgangsmoment van de ene naar de andere baan. Als je de switch weet je regelen vlak voor je vakantie, kun je vol nieuwe energie aan de slag in je nieuwe baan zodra je weer aan het werk gaat. En vaak kun je de vakantie ook nog wat rekken omdat je vakantiedagen over hebt in je vorige baan. Extra vakantie dus.

Vind je het lastig om je er toch toe te zetten om na te denken over jouw loopbaan? Een paar tips:

Laat je gedachten de vrije loop

Neem bewust de tijd om even na te denken. Sta jezelf toe om niet direct met een concreet idee te komen, maar juist om diverse opties te overwegen. Visualiseer jezelf in die nieuwe baan of op die nieuwe plek. En dat kan natuurlijk prima vanuit je hangmat of strandstoel.

Praat erover

Vaak is het gemakkelijker om je gedachten te ordenen als je ze deelt met iemand anders. Bespreek je plannen eens met iemand die jou goed kent en je zult merken dat dat je al een stapje verder zal helpen. Zorg uiteraard wel dat je dicht bij jezelf blijft, ook al ziet de ander jouw plannen niet direct zitten.

Benut je contacten

Tijdens de vakantie heb je doorgaans meer tijd, waardoor het gemakkelijker wordt om oude connecties weer eens aan te halen. En juist dat soort connecties kunnen je soms helpen aan je volgende baan. Ga eens bij jezelf na of je contacten hebt die momenteel al doen wat jij graag zou doen en of je die weer eens kunt benaderen. En benut daarbij uiteraard ook alle online mogelijkheden die je hebt.

Wil je eens verder praten over jouw volgende stap? Ik help je daar graag mee. Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.