introvert introversie cognitieve dissonantie

Waarom veranderen zo moeilijk is

Karolien Koolhof
Waarom veranderen zo moeilijk is

Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Volgens onderzoek houdt maar 8 procent zijn of haar goede voornemens effectief en langdurig vol. Grote kans dus dat het niet is gelukt om ze vol te houden. Maar waarom is dat zo lastig? Eén van de redenen is dat je nieuwe gedrag bij jouw eigen overtuigingen moet passen. 

Soms doe je dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn, terwijl je eigenlijk betere keuzes wilt maken. Dit kan zorgen voor een ongemakkelijk gevoel, dat cognitieve dissonantie wordt genoemd. Cognitieve dissonantie is een psychologisch fenomeen waarbij iemands gedachten of overtuigingen niet overeenkomen met zijn of haar gedrag. Ik zie dit regelmatig bij introverten met een negatief zelfbeeld, omdat hun gedachten en overtuigingen in tegenspraak zijn met hun wensen en doelen.

Mensen handelen namelijk op basis van hoe ze zichzelf zien. Als je jezelf bijvoorbeeld ziet als iemand die ongezond is, dan neig je eerder naar keuzes die daarbij passen. Dit maakt het lastiger om nieuw gedrag aan te leren als je zelfbeeld daar niet bij past. Hierdoor kiezen mensen vaak voor wat ze al deden in plaats van voor verandering.

Introverten zijn van nature wat meer teruggetrokken en gereserveerd, wat door anderen kan worden gezien als een teken van onzekerheid of gebrek aan zelfvertrouwen. Gaat een introvert daardoor zelf ook geloven dat er iets mis is, dan kan dat leiden tot een negatief zelfbeeld. Diegene gaat daar vervolgens ook naar handelen door bijvoorbeeld erg kritisch te zijn op zichzelf. 

Accepteren

Om deze cognitieve dissonantie op te heffen, kun je een aantal dingen doen. Een belangrijke stap is het erkennen en accepteren van jouw gevoelens en overtuigingen, zonder jezelf te bekritiseren of te veroordelen. Het kan ook nuttig zijn om te werken aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen en zelfacceptatie, door je te richten op jouw sterke punten en prestaties.

Daarnaast kan het helpen om te werken aan het veranderen van jouw overtuigingen en gedachten door middel van positieve affirmaties en zelfreflectie. Het is belangrijk om bewust te zijn van de gedachten en overtuigingen die cognitieve dissonantie veroorzaken en om te werken aan het vervangen van negatieve gedachten door positieve en meer helpende overtuigingen.

Cognitieve dissonantie is iets wat veel voorkomt, maar waar je ook iets aan kunt doen. Het is iets waar ik je bij kan helpen in een coachtraject. Door je bewust te zijn van jouw gedachten en overtuigingen en door te werken aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen en zelfacceptatie, kun je uiteindelijk een positiever en gezonder zelfbeeld ontwikkelen.

Wil je hier eens verder over praten? Neem gerust contact met me op.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht