Als introvert kan het soms best lastig zijn om je talenten goed te laten zien. Omdat je van nature liever op de achtergrond blijft, word je namelijk niet altijd voldoende gezien. Een paar tips om te zorgen dat jouw talenten daadwerkelijk tot hun recht komen.

Vraag ruimte op jouw manier

Nee, je hoeft niet iedere dag van de daken te schreeuwen hoe goed je bent. Maar je mag best trots zijn op de dingen die je doet, want ze zijn niet zo vanzelfsprekend als je misschien denkt. Door op gerichte momenten duidelijk te benoemen wat jouw aandeel is geweest in een opdracht of project, zorg je dat jouw prestaties niet verloren gaan. Het voelt in het begin misschien wat onwennig, maar je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt naarmate je het vaker doet.

Vraag feedback

Denk jij dat iedereen wel ziet hoeveel werk jij dagelijks verzet? Waarschijnlijk verkijk je je daarop. Als mens zijn we namelijk meer gericht op hoe onze eigen prestaties zich verhouden tot die van een ander, waardoor de focus niet automatisch bij die ander ligt. Wil je weten wat wel en wat niet wordt gezien door collega's? Vraag er dan eens actief naar, zodat je een beter beeld krijgt van hoe anderen jouw zien. In mijn coachtraject zitten meerdere mogelijkheden om dit te doen.

Ken je eigen kracht

Denk je als introvert dat iedereen zo goed kan luisteren en analyseren als jij? Niets is minder waar, want dit zijn typische voordelen van introverte mensen. Voor meer extraverte mensen is dit lang niet altijd vanzelfsprekend, maar toch zijn we als introverten vaak meer gefocust op de meer extraverte kwaliteiten. We willen ons beter profileren en beter kunnen netwerken, maar daarmee gaan we soms voorbij aan de unieke kracht die we hebben als introvert. Ga dus op zoek naar waar jij van nature in uitblinkt. In mijn coachtraject besteden we daar in het begin ook veel aandacht aan.

Pak belemmerende overtuigingen aan

Ook al ken je je kracht, dan nog kan het moeilijk zijn om hem ook daadwerkelijk te laten zien. Omdat je bang bent voor het oordeel van een ander bijvoorbeeld, of omdat je vanwege perfectionisme vindt dat je er eerst nog wat beter in moet worden. Dit zijn allemaal belemmerende overtuigingen die zorgen dat je niet helemaal uit de verf komt. Het goede nieuws is dat je die belemmerende overtuigingen aan kunt pakken, waardoor het gemakkelijker wordt om de ruimte in te nemen die je verdient. Uiteraard is dit ook onderdeel van mijn traject.

Ben je benieuwd hoe je hier verder mee aan de slag kunt? Neem gerust contact met me op.

introvert