introvert

Zo ga je om met een social hangover

Karolien Koolhof
Zo ga je om met een social hangover

Afgelopen week had ik een grote netwerkbijeenkomst op het programma staan. Het was een druk en levendig evenement, gevuld met interessante gesprekken en nieuwe contacten. Toch merkte ik de volgende dag dat ik veel lager in mijn energie zat. Dit gevoel, wat ik een 'social hangover' noem, is iets waar veel introverten mee te maken krijgen. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies op zo'n moment en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Laten we eens beginnen met hoe een social hangover ontstaat. Introverten en extraverten verwerken prikkels op verschillende manieren. De hersenen van introverten zijn gevoeliger voor dopamine, een neurotransmitter die vrijkomt bij beloningen en sociale interacties. Hoewel extraverten energie krijgen van deze dopamine-boost, kunnen introverten zich hierdoor juist overweldigd voelen. Sociale evenementen kunnen dus leiden tot een 'overstimulatie', waardoor introverten zich na afloop uitgeput en zelfs angstig kunnen voelen.

Een social hangover komt heel regelmatig voor bij introverten. Het vraagt van jou als introvert dat je hier heel bewust aandacht aan geeft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je na een drukke sociale activiteit tijd vrijmaakt voor jezelf. Dit kan variëren van een rustige avond thuis tot een wandeling in de natuur. Of richt een ruimte in je huis in waar je tot rust kunt komen.

Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je geest tot rust te brengen en de spanning van overstimulatie te verminderen. Vermijd na een intensieve sociale gebeurtenis verdere overprikkeling door bijvoorbeeld je telefoon uit te zetten, geen televisie te kijken of je terug te trekken uit drukke omgevingen.

Rust en ruimte

Het is ook belangrijk om met vrienden en familie te communiceren over je behoefte aan rust en ruimte. Ze zullen meer begrip hebben voor je situatie als je uitlegt waarom je tijd voor jezelf nodig hebt.

Neem de tijd voor dingen die je leuk vindt en die je helpen te ontspannen, zoals lezen, een warm bad nemen, of iets creatiefs doen. Schrijf in een dagboek of praat met een vriend. Reflecteren tenslotte kan je helpen om inzicht te krijgen in wat je nodig hebt om beter te herstellen.

Een social hangover is zeker geen teken van zwakte. Het is een gezonde en noodzakelijke reactie van je lichaam en geest op overstimulatie. Door goed voor jezelf te zorgen en je grenzen te respecteren, kun je hier beter mee leren omgaan en je energie op peil houden voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Wil je hier eens verder over praten? Neem gerust contact op.

Karolien Koolhof

Over de auteur

Terug naar overzicht